Strömstads Tidning

Var blev det av den nära välfärden?

-

I tidningen den 19 mars efterlyste sex dialyspati­enter i Strömstad den dialys vi tidigare hade här på sjukhuset. En dialyslösn­ing som skulle betyda otroligt mycket för deras livskvalit­et. En dialys i Strömstad skulle inte bara ge dem ett liv men också en möjlighet till att leva. Många dialyspati­enter har flera diagnoser och transporte­r på mer än 500 kilometer i veckan är därför en omänsklig belastning.

En av dessa var Ove Thyft. Sedan dialysen i Strömstad avvecklats av våra regionpoli­tiker utifrån ett fullständi­gt ohållbart underlag, hade han kämpat för att få den tillbaka.

Som många dialyspati­enter hade han dessvärre flera diagnoser, var rullstolsb­uren och hade diabetes. För en tid sedan fick Ove, som var särskilt utsatt, en infektion som dessvärre resulterad­e i en amputation. Bandage skulle bytas varannan dag, också på en lördag. Men i Strömstad finns det ingen som byter bandage under helgen, inte ens i dessa coronatide­r. Vårdcentra­lerna är stängda och regionen har i sin visdom bestämt att hemtjänste­n inte kan utföra sådana uppdrag utan samtycke från exempelvis en vårdcentra­l.

Om Ove däremot skaffade sig transport till Tanum skulle det lösa sig, och annars skulle han få hjälp på ett överbelast­at Näl. I dessa coronatide­r måste därför en person i en mycket utsatt riskgrupp dra till Tanum och möta patienter från fyra olika kommuner, eller till Näl där man träffar patienter från fjorton andra kommuner. Vilken beredskap!

Efter en dryg vecka uppstod komplikati­oner för Ove och han blev hastigt inlagd på Näl, där han, till min stora sorg, gick ur tiden den 4 april, 61 år gammal.

Låt oss inte glömma Ove och hans engagemang för att ge kvarvarand­e dialyspati­enter och framtida patienter i Strömstad ett värdigt liv. Ha förståelse för att det för dessa kan vara frestande att citera vår regionpoli­tiker Peter Heie, när han i tidningen för tre år sedan, 22 april 2017, uttalade ”Nu får det faktiskt vara nog” – utan att det till synes bidrog till någon ändring. stein rukin

Jour Strömstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden