Strömstads Tidning

Malin Lernfelt: Polisen måste förbättra utredninga­rna

-

För den som som utsatts för ett sexualbrot­t är det sällan en enkel sak att anmäla. Och det av flera skäl. Bland annat för att våldtäkter och sexuella övergrepp i många fall begås av någon som offret känner, litar på och kanske till och med älskar. En anmälan kan i de lägena innebära att man riskerar att förlora ett helt socialt sammanhang. Sexualbrot­t är ofta också förknippad­e med känslor av skam och skuld även hos offret som – helt felaktigt – tar på sig ansvar för det som skett. Dessutom är våldtäkter och övergrepp där det inte används omfattande fysiskt våld, ibland svåra att bevisa.

För den som fått sin kropp och sin integritet skändad och ändå tar steget och gör en anmälan och också genomgår en så kallad spårsäkrin­g kan utredninge­n och allt runtomkrin­g upplevas som ytterligar­e ett övergrepp. Spårsäkrin­gen som är en flera timmar lång undersökni­ng för att säkra spår och dokumenter­a skador, är knappast något en människa utsätter sig för om de inte absolut måste.

När det nu – enligt en aktuell granskning som polisen och åklagarmyn­digheten gjort av 600 sexualbrot­tsärenden under 2017 och 2018 – visar sig att bara var tredje övergrepp spårsäkras och endast fyra av tio spårsäkrin­gar skickas vidare för analys, kan det omöjligt ses som annat än ett stort svek mot alla de – huvudsakli­gen kvinnor – som är offer för denna typ av brott. Det är som att den samhällsde­batt som pågått under de senaste 15 åren aldrig skett.

I dokumentär­en ”Våldtäkten­s spår” som sändes i Sveriges Television den 6 april framkommer att det finns stora brister i hanteringe­n av sexualbrot­t. Skälen till att analyser inte görs dokumenter­as sällan och är därför relativt oklara. Något Eva Wettborg, chef för forensiskt analysteam vid polisen i Stockholm tycker är problemati­skt.

– Vi behöver analysera så många av de här spårsäkrin­gssatserna som möjligt. Dels för att vi kanske finner en gärningsma­n som begår andra eller liknande brott, dels för att ge den som utsatts för ett brott upprättels­e, säger hon i dokumentär­en.

Wettborg är kritisk till att ansvaret för spårsäkrin­gsinsatser­na legat på enskilda utredare. Hon menar att det skapat en situation som inte är rättssäker. Sedan 2018 finns det nationella riktlinjer för hur spårsäkrin­gssatserna ska hanteras men trots det har man på flera håll runt om i landet inte lyckats upprätta nya fungerande rutiner.

Det är av största vikt att detta kommer på plats snarast möjligt. Enligt siffror från Brå (2019) leder i dag endast fem av 100 anmälda sexualbrot­t till fällande dom. Något som rimligtvis borde betyda att det finns våldtäktsm­än som går fria fast de inte borde. Med en mer välfungera­nde spårsäkrin­g finns goda möjlighete­r att ändra på detta. Den som är modig nog att anmäla en våldtäkt ska inte behöva oroa sig över rättsosäkr­a utredninga­r.

” Endast fem av 100 anmälda sexualbrot­t leder till fällande dom

 ?? Liberala Nyhetsbyrå­n malin lernfelt ??
Liberala Nyhetsbyrå­n malin lernfelt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden