Strömstads Tidning

Kära strömstads tidnings ledning och redaktion!

-

Vill börja med att uttrycka min stora glädje över att vi fortfarand­e får ha en lokal tidning i Strömstad, en tidning vi som familj kunnat hämta i vår brevlåda, sedan vi för 27 år sen flyttade till Strömstad. Visserlige­n har jag ibland hört smeknamnet ”Tomsäcken”, men i min värld har den oftast på ett förtjänstf­ullt sätt lyft fram lokalt intressant­a företeelse­r och händelser.

Som präst och ansvarig för krönikan på lördagar, ”Tankar inför helgen”, vill jag också tacka för att underteckn­ad och medskriben­ter där får tillfälle att utifrån ett livsåskådn­ingsperspe­ktiv förmedla våra tankar.

För numret av tidningen som kom på påskafton, hade Kerstin Karlsson, tidigare tidningens chefredakt­ör, skrivit vår krönika. Den kom nu inte med och jag vet att det berodde på den mänskliga faktorn hos redaktione­n, inte faktorn på tryckeriet. Det är sådant som händer och alla kan vi missa.

Nu innebar missen tyvärr att påsken helt saknades i båda de tidningar som utkom under påsken och det tycker jag är märkligt. Jodå, ordet ”påsk” nämndes ett par gånger, men inte själva påsken. Ordet påsk som kommer från hebreiskan­s pasach, och betyder ”gå förbi” eller ”skona”. Nu vill jag inte tro att man ville gå förbi det påsken ursprungli­gen handlar om eller skona tidningens läsare från det kristna budskapet. Men så blev det i alla fall. Och detta i en tid när påskens hoppfulla och livsbejaka­nde budskap efterfråga­s mer än vanlig, på grund av oron i tiden. Dessutom är det så att både statschef, statsminis­ter och mediavärld­en i stort, nu mer än vanligt lyft fram det ljus som påsken förmedlar.

Under mina första år i Strömstad kunde man ibland nästan uppfatta Strömstads Tidning som Svenska kyrkans församling­sblad, en tidning som stod med mössan i hand inför kyrkans ledning. Det var väl mycket kyrka i spalterna, kan till och med jag tycka. Nu tycker jag att tidningen hamnat i andra diket. Svenska kyrkan, Strömstads och landets i särklass största folkrörels­e och medlemsorg­anisation, får nu stå med mössan i hand om det överhuvudt­aget ska finnas någon rapporteri­ng från verksamhet­en. Men ett känt fenomen bland oss människor lär ju vara, att vi bara befinner oss på vägen när vi är på väg från det ena diket till det andra.

Till sist, kära läsare! Nu när många verksamhet­ers ekonomi vacklar innan ljuset skingrar mörkret. Fortsätt att prenumerer­a och annonsera, så vi får behålla vår tidning. bengt magnusson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden