Strömstads Tidning

Strömstads kommun – landets värst drabbade

I en ny rapport utförd av analysoch teknikkons­ultsbolage­t Wsp går att läsa att strömstads kommun toppar listan över de mest krisdrabba­de kommunerna i landet, vad gäller andel av arbetskraf­ten som påverkas. tanums kommun kommer in på en femteplats.

- Hannah palmhagen hannah.palmhagen@stnb.se

I Strömstads kommun arbetar hela 26 procent inom sällanköps­varuhandel­n, alltså detaljhand­eln, samt hotell och restaurang. Men med gränsen till Norge stängd sedan 17 mars har i princip alla intäkter uteblivit.

Än saknas det fortsatt tydliga direktiv från Norge om när gränsen öppnar igen.

– I regioner som är mycket beroende av besöksnäri­ngarna och som saknar annat starkt näringsliv kommer effekterna av corona att få en stor negativ påverkan, säger affärsområ­deschefen Fredrik Bergström, doktor i ekonomi, på WSP.

Han menar också att för orter som ligger utanför större städer och storstäder kan köpbortfal­let leda till att handeln, som fungerar som livlina för många, riskerar att klippas av. Det kan komma att markant påverka attraktivi­teten för städerna under en längre tid, skriver han i rapporten.

Via en telefonint­ervju ger Fredrik Bergström en mer detaljerad bild av situatione­n i Strömstads kommun. Tidningen ställde frågan om hur en längre stängning av den norska gränsen skulle påverka Strömstads näringsliv.

– Skulle det här bli långvarigt så är det en jätteutman­ing för kommunen. En längre stängning skulle vara mycket dramatiskt och få förödande konsekvens­er. Politiker och handlare måste på olika sätt hjälpas åt att hålla näringsidk­arna över ytan så länge krisen pågår, säger han.

Det kommer att finnas ett liv i Strömstad efter coronan också, frågan är bara hur det kommer att se ut. Fredrik Bergström uttrycker en viss oro för hur den svaga norska kronan kan komma att påverka norrmännen­s rörelsemön­ster när gränsen väl öppnar igen.

– Gränshande­ln har ju varit väldigt gynnsam för Strömstad under lång tid så man kan ändå räkna med att den kommer tillbaka och återhämtar sig. Frågan är bara när och i vilken omfattning, säger han.

Den stängda gränsen kan föra med sig oväntade positiva effekter, menar Fredrik Bergström.

– Norrmän som har sommarstug­a eller annat boende i Strömstads och Tanums kommuner kanske har flyttat dit eller förlängt säsongen på västkusten. Men det är extremt viktigt att man får igång handeln när gränsen öppnar. Till dess gäller uthållighe­t, säger Fredrik Bergström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden