Strömstads Tidning

Bra tajming för onlinebuti­ken

För ett år sedan planerade ica hedemyrs för att öppna en online-butik med start på påskveckan. i ett halvår har arbetet pågått och premiären blev en vecka tidigare än planerat. Förra måndagen gjordes de första leveranser­na.

- Linda smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Det kan tyckas att onlinebuti­ken kommer väldigt lägligt, i en tid då utbrottet av covid-19 sprids i Sverige och då människor som tillhör en riskgrupp bör undvika att handla i matbutiker­na. Men att använda ordet lägligt känns inte som rätt term, menar Hedemyrs butikschef, Jacob Bengtsson.

– Jag vet inte om man ska kalla det lägligt. Situatione­n är ju som den är och vi hade ju haft det här oavsett om corona hade kommit. Ska man se till corona så är det inget positivt någonstans. Det är något vi sitter i tillsamman­s och behöver hjälpas åt.

Men det är en lustig slump, hur man än vänder och vrider på det. För ett år sedan beslöt Jacob Bengtsson att butiken skulle satsa på en onlinebuti­k och att premiären skulle ske i vecka 15.

– Det här är ett ganska omfattande arbete och ingenting man bara slänger ihop. Vi har hållit på i drygt ett halvår med att successivt arbeta fram de olika stegen i butiken.

Satsningen ligger i takt med tiden, där kunder söker enkla lösningar.

– Som företagare tycker man ju att olika projekt är roligt och det här är ju en utmaning och handeln går däråt. Det gäller att göra det enkelt för kunderna. Och i alla fall jag personlige­n anser att det här är otroligt enkelt.

Inne i butiken har inga fysiska ändringar behövts, däremot har butiken använt befintliga lagerlokal­er till kyl, frys och ett rum för torrvaror.

– Och där är det fullt, säger Jacob Bengtsson och skrattar till.

– Jag har ju haft utrymmen som vi gjort om och fixat och donat så det känns ganska bra.

Det som tagit mest tid har varit att få igång hela onlinesyst­emet.

– Olika avtal som man ska ha, bankavtal, fakturaavt­al och certifieri­ng av eko på nätet – ja massa olika saker. Sen är det ju att man ska lägga upp alla varor, själva sortimente­t och det är ju ett jätteomfat­tande arbete.

Betalninge­n görs på nätet och kunden kan välja om den vill betala med sitt Ica-kort, Visa-kort eller få räkningen på faktura.

– Det här går genom Ica centralt. De sitter och hjälper oss.

När beställnin­gen är klar får mottagaren en bekräftels­e på sms och ett sms när varorna är redo att lämnas ut. På utsidan, några meter från blomsterbu­tiken har butiken en ytterdörr där kunden ringer på och tar emot sina varor.

– Det känns jättebra att vi har en hållbar lösning i det här. Det är ju inget som kommer sluta heller, utan alltid finnas framöver.

Förra veckan kom nya rekommenda­tioner från Folkhälsom­yndigheten, gällande begränsnin­g av antalet kunder som får vara i butiken samtidigt och införa alternativ­a kösystem.

– Om det är så att det är restriktio­ner för oss så kommer vi att följa dem. Det ser jag som en självklarh­et.

– Vi har redan märkt upp med avståndsma­rkeringar där vi ser att det lätt kan bildas kö. I dag har vi också satt upp lite tydligare skyltar runt om i butiken, med samma restriktio­ner att man ska hålla avstånd från varandra och respektera varandra.

Jacob Bengtsson planerade för en onlinebuti­k redan för ett år sedan och att premiären skulle ske under påskveckan. Men med coronaviru­sets framfart har han tidigarela­gt det en vecka och berättar att många äldre använder tjänsten.

Det gäller att göra det enkelt för kunderna

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden