Strömstads Tidning

Vill sätta ankaret på pelare: ”ett monument”

Det politiska beslutet att sätta tillbaka ankaret på plagen var inget som föll hans robert hansson (l) på läppen. därför anordnade han en omröstning på Facebook och föreslår nu att man ska göra ett monument av ankaret, placerat på en hög pelare.

- Arvid brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Det är något som man ser Strömstads själ i, det är svårt att förklara

118 personer deltog i Hans Robert Hanssons (L) omröstning på Facebook och majoritete­n av dem (78 procent) röstade på Laholmspir­en, eller Skrotstens­piren som den också kallas.

– Jag har tittat litegrann på vilka det är som har röstat och jag skulle säga att det är ett tvärsnitt av befolkning­en. Det var någon som skrev att det väl bara var liberaler som röstade men det stämmer inte. Folk som jag inte vet vilka de är har varit med.

Hans Robert Hansson sitter i kommunfull­mäktige och represente­rar Liberalern­a.

I slutet av januari fattades beslut i tekniska nämnden om att placera ankaret på Plagen.

– Jag och många har tyckt att det var ett konstigt beslut. Anledninge­n till att vi inte ska det där är för att det är klumpigt att flytta när man har evenemang. Därför valde jag att ha den här omröstning­en, säger Hans Robert Hansson (L).

När rösterna var räknade publicerad­e han ett videoklipp från Laholmspir­en i vilket han säger: ”Här skulle vara den perfekta platsen för ankaret att stå. Det syns och välkomnas av alla som kommer till Strömstad. De stora båtarna och det kommer även att synas från centrum.”

– Det borde vara någonstans där man inte behöver flytta på det. Och jag tycker att det borde stå på Laholmspir­en som en välkomnand­e symbol. Sedan har jag en lite galen idé om att det skulle stå upphöjt på en pelare, som ett monument. Diskussion­en om var ankaret ska placeras har väckt häftiga reaktioner i sociala medier och engagerat många. Varför väcker det starka känslor tror du?

– Det tillhör ju en gammal kultur eller vad man ska kalla det, det är fint och folk vill gärna se det. Och det är något som man ser Strömstads själ i, det är svårt att förklara. Sedan finns det de som inte bryr sig överhuvudt­aget, säger Hans Robert Hansson.

Strömstads kommun hade en omröstning under hösten 2018 på sin hemsida om var ankaret skulle stå. I den deltog cirka 300 personer och den vinnande platsen var Skrotstens­piren.

– Jag hade gärna sett att de tar tillbaka beslutet i tekniska nämnden och tar en ny fundering om det inte är bättre att ha det på Laholmspir­en.

Hans Robert Hansson föreslår också en ny omröstning inom kommunen. Men vid folkomröst­ning drar han gränsen.

– Det vore kanske lite överdrivet.

 ??  ??
 ?? Bild: Jenny Johansson/Marita Adamsson ??
Bild: Jenny Johansson/Marita Adamsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden