Strömstads Tidning

Företag väntar otåligt på utlovade hyreslättn­ader

Snart tre veckor efter regeringen­s förslag om tillfällig­a hyresrabat­ter har fortfarand­e ingen lösning levererats. För många av landets företagare blir läget allt mer akut.

- Tobias österberg/tt

Det var tänkt som en av flera åtgärder för att hjälpa företag och näringsver­ksamheter som håller på att gå under i kölvattnet av coronapand­emin.

En hyresvärd, till exempel fastighets­ägaren för en shoppingga­lleria, ska kunna sänka hyran för sina hyresgäste­r. Därefter ska fastighets­ägaren få kompensati­on för hyresnedsä­ttningen på maximalt 50 procent av den fasta hyran.

Förslaget är fortfarand­e dock just bara ett förslag då det måste behandlas av EU-kommission­en, och medan veckorna har gått har läget mellan företagare och fastighets­ägare blivit allt mer infekterat.

På ena sidan företagare som riskerar att gå under, på den andra fastighets­ägare som i sin tur behöver inkomstern­a för att klara sig.

– Konfliktni­vån är hög därute just nu. Handlare är arga på fastighets­ägare som inte ger dem rabatten på 50 procent. Det kommer bara att trappas upp om vi inte får veta hur det här ska hanteras, säger Reinhold Lennebo, vd för branschorg­anisatione­n Fastighets­ägarna.

Läget är akut för många företagare i coronakris­en, inte minst för butikerna på Nordby Shoppingce­nter.

Oklarheten har bland annat handlat om vilka som egentligen ska omfattas av stödet.

– Jag har full förståelse för att många fastighets­ägare känner en osäkerhet just nu, men jag har ingen förståelse för stora handelsked­jor som säger ”vi kommer bara betala hälften” för det är ett kontraktsb­rott. Någonstans där är situatione­n just nu och under perioden ligger många förhandlin­gar på is, säger Reinhold Lennebo.

 ?? Bild: Jakob Simonson ??
Bild: Jakob Simonson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden