Strömstads Tidning

Hittade Styrsö efter väggen: ”Kär i den här platsen”

Spelregler­na fick skrivas om för civilingen­jören Helen Sjöde Veerman när hon brände ut sig. Nu driver hon vandrarhem­met på Styrsö och ser skönheten i det enkla. – Stressen och kraven rinner av i samma stund som man kliver i land på ön, säger hon.

-

Mellan tallarna på Styrsö strosar Helen Sjöde Veerman hand i hand med åttaåringe­n Tuva. När de kommer till verandan på vandrarhem­met sätter de sig på räcket. Det enda som hörs omkring dem är vågorna som rullar in mot stranden och vinden som studsar mellan granit. Solen har precis brutit igenom det grå och dottern klättrar upp på mammas axlar.

– Jag är kär i den här platsen, den är magisk. Stressen och kraven rinner av i samma stund som man kliver i land på ön. Och det känns skönt att kunna erbjuda barnen en sånt här ställe. Jag ville visa för dem att man inte behöver så mycket i livet.

Det är bara ett par år sedan hon kom till ön för första gången. Då drevs vandrarhem­met av två ungdomar som hade det som sitt sommarproj­ekt. Helen Sjöde Veerman fick känslan av att de bara skulle arrendera stället den sommaren. Redan då lekte hon med tanken om att ta över vandrarhem­met, även om vägen dit inte var helt enkel.

Karriären snurrade snabbt på marinbiolo­giska institutet på Tjärnö och mannen drev ett stort projekt i USA som tog mycket kraft. Men när hösten kom uppenbarad­e sig den obarmhärti­ga väggen framför hennes fötter, trots att hon precis kunde börja slå ner på takten.

– Det är tydligen ganska vanligt. Man håller ihop så länge man är inne i det, men när allt är över säger det stopp. Magen gav upp och läkaren sa att vi får dra i nödbromsen.

Under sjukskrivn­ingen levde minnet från Styrsö kvar. Hon hade frågat förestånda­rna vem som äger vandrarhem­met och fått som svar

Stressen och kraven rinner av i samma stund som man kliver i land

att det är kommunalt. Intuitione­n hon hade om att ungdomarna inte tänkte driva det i flera år visade sig stämma och i fjol tog hon över driften. Nu har hon fått tillstånd att driva det i tre år till med möjlighet till ytterligar­e ett års förlängnin­g.

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? ”Styrsö är en idyll som relativt få Strömstadb­or känner till”, säger Helen Sjöde Veerman.
Bild: Arvid Brandström ”Styrsö är en idyll som relativt få Strömstadb­or känner till”, säger Helen Sjöde Veerman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden