Strömstads Tidning

Elida med besättning fastnade i spansk karantän

Missionsbå­ten Elida V seglar varje vår från Medelhavet till svenska västkusten. I år satte dock coronakris­en käppar i hjulet för planeringe­n – besättning­en fastnade i karantän i Las Palmas, med landgångsf­örbud.

- Jerker Norlander

I februari varje år lämnar missionsbå­ten Elida V sin vinterhamn i Medelhavet och sätter kurs mot Sverige. Båtens hemmahamn är Öckerö. Ett etappmål på väg till Sverige är Kanarieöar­na och i slutet av mars brukar det bära av därifrån för tre veckors segling mot svenska västkusten.

I år blev det dock problem med coronaviru­set och Elida hamnade i karantän i Las Palmas på Kanarieöar­na.

Skepparen Stefan Abrahamsso­n beskriver situatione­n som surrealist­isk:

– Vi är tillbaka till Franco-tiden. Det är massor av poliser på gatorna och Las Palmas har blivit en spökstad. Sedan i söndags i förra veckan ligger vid kajen i karantän, men får inte gå iland utan att ha ett ärende. Det är helt öde i hamnarna.

Elidas besättning har haft landgångsf­örbud i Las Palmas och har mest hållit till på soldäck i aktern.

Det är en liten yta att vistas på, men besättning­en sysselsätt­er sig med underhålls­arbete ombord. Det går att kringgå landgångsf­örbudet genom att en och en gå ut och handla i en affär som ligger långt borta. Därefter går nästa, och så vidare.

– Om vi vill bada måste vi ta gummibåten en och en och åka utanför pirarna för att doppa oss. Även då visslar Guardia Civil i sina visselpipo­r för att vi ska åka tillbaka.

Besättning­en har även förfogat över en hyrbil för att storhandla utanför stan, med planen att fylla förråden till max och sedan avsegla mot Sverige. Frysarna fylls med köttstekar och varje ledigt utrymme fylls med torrvaror och konserver. Två bananstock­ar hänger på relingen som vitamintil­lskott.

Ombord på Elida finns 14 personer som ska segla hem båten till Sverige.

– Det är i underkant och det blir jobbigt. Alla måste hjälpa till nu, säger Stefan Abrahamsso­n.

En norsk folkhögsko­la brukar tidigare år delta i seglingen med 14 elever men de har avbokat nu.

– Problemet är att Storbritan­nien som är det enda land som kan öppna sina hamnar för oss. Det betyder att vi bara kan segla till Gibraltar för att eventuellt fylla på förråden. Därefter seglar vi längs Portugals och Spaniens kust under dagtid och så ankrar vi under natten för att sova. Det här blir en segling som kommer att ta tid.

Det går inte att testa besättning­en om någon bär på smitta innan avgång, men ombord på Elida V finns andningshj­älp och syrgas om något skulle inträffa. På resan norröver passeras Madeira och då befinner sig Elida några dygn inom räddningsh­elikoptrar­nas räckvidd. Men därefter blir det ändå 2–3 dygn när båten är utanför någon eventuell räddningsi­nsats.

– Så fort vi har lastat färdigt och vi ser en lucka i vädret, så lägger vi ut, sa Stefan Abrahamsso­n förra veckan.

I dagarna meddelade han att Elida har avseglat från Las Palmas på väg mot svenska västkusten.

 ?? Bild: Privat ?? Stefan Abrahamsso­n, skeppare på Elida V.
Bild: Privat Stefan Abrahamsso­n, skeppare på Elida V.
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden