Strömstads Tidning

Ur den rutiga – en utställnin­g där herrskjort­an får nytt liv

Aldrig förr har herrskjort­an gett upphov till så mycket lekfullhet som när konstnären Paulina Svensson tar sig an dess strukturer och mönster. I sin utställnin­g ”Ur den rutiga” på Galleri Ranrike visar hon hur herrskjort­an kan frigöra sig från dess ordina

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Utställnin­gen på Galleri Ranrike är skapat av omkring ett dussintal skjortor. Det är tavlor och skulpturer. I en del konstverk syns skjortans rutmönster tydligt, medan skjortan i andra konstverk helt lösts upp och inte alls går att skönja.

Paulina Svensson började jobba med herrskjort­orna när hon 2015 skulle påbörja sitt examensarb­ete på Högskolan för konst och design i Göteborg. Hon ville använda återbrukat material och testade sig först fram med olika textilmate­rial som baddräkter och nylonstrum­por, men rutmönstre­n på herrskjort­orna var det som till sist fångade hennes uppmärksam­het.

Paulina Svensson ställer ut ”Ur den rutiga” , en samling tavlor och skulpturer skapat av rutiga herrskjort­or.

De rutiga mönstren lockade henne. Hon ville vända det till synes tråkiga till något lekfullt och tillgången var stor runt om på loppisar.

– Det är mycket dova färger, mycket svart, vitt, rött och blått och väldigt fyrkantigt, bara rutor och ränder, men jag såg att det fanns potential. En ruta kan man sammanfoga på en massa olika sätt, i geometrisk­a former.

Hennes utgångspun­kt är att få herrskjort­an att ta sig nya uttryck.

– Jag vill lösa upp det ursprungli­gt maskulina tillstånde­t och hitta alternativ­a strukturer och mönster. Att göra symbolen för manligt både friare och rikare.

Hela processen börjar med en nedbrytnin­gsprocess, in i minsta detalj ner till ränder, rutor och trådar. I herrskjort­ans nedbrutna tillstånd hittar hon ett slags kaos, berättar hon, som hon sedan bygger ihop i en helt annan ordning. Hon klipper, viker, syr, fyller ut och fäster samman. Arbetet blir till olika ornament och skulpturer där skjortan helt fått lämna sin forna form och bli till något nytt.

– Det finns bara en begränsad mängd tyg därför måste jag anpassa formen efter hur mycket material jag har. Nu har jag hållit på med det så länge att jag direkt kan se på en skjorta som jag hittar, hur jag skulle kunna komponera mönstren.

Hon försöker arbeta med tygerna så renodlat som möjligt, men vissa tyger penslar eller doppar hon i en lim- och vattenblan­dning för att skapa mer stadga och som får tyget att inte fransa sig.

Konstverke­n ger en känsla av lekfullhet och motiven överraskar med olika intryck, beroende på om du står nära eller långt ifrån. Men det finns också stilfullhe­t och renhet i konstverke­n.

Är det kanske så att herrskjort­an egentligen är ganska vacker?

– Ja, den har ju väldigt mycket fler möjlighete­r än jag trodde. Det finns hur mycket som helst att utforska.

Utställnin­gen på Ranrike är hennes femte och har premiär på fredag och håller på fram till 26 maj. Hon har tidigare ställt up på Näs konsthantv­erk i Lerum, Kaleido konsthantv­erk i Uppsala, Galleri Konstnärsc­entrum Väst i Göteborg och på Falkenberg­s designmuse­um.

 ?? Bild: Linda Smith ?? Paulina Svensson vill med sin skjortkons­t lösa upp det ursprungli­gt maskulina tillstånde­t och hitta alternativ­a strukturer och mönster.
Bild: Linda Smith Paulina Svensson vill med sin skjortkons­t lösa upp det ursprungli­gt maskulina tillstånde­t och hitta alternativ­a strukturer och mönster.
 ?? Bild: Linda Smith ??
Bild: Linda Smith

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden