Strömstads Tidning

Stänger in sig i verkstaden med sitt båtprojekt

I coronatide­r blir det ökad fritid som ska fyllas ut. Många promenerar, en del påtar i trädgården och andra klistrar in bilder i album. Sven Johansson i Gerlesborg stänger in sig och får tid över till sitt senaste båtprojekt.

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se

Vid den här tiden på året brukar det vara full aktivitet i Sven Johanssons verkstad hos KKV i Gerlesborg. Reparation­sjobb står på kö och allt skall vara klart till sjösättnin­g. I år är det annorlunda.

– Nu ska man ju hålla sig undan från folk och smitta så då kan jag lika gärna isolera mig här i verkstan. Det kommer ju nästan inga och hälsar på ändå, säger Sven Johansson.

Där det tidigare var full aktivitet med konstnärer och hantverkar­e är det nu ganska tyst.

– Nu får jag tid över till mitt senaste projekt, säger Sven Johansson och visar på det som ska bli en liten segelbåt på runt 6,5 meter.

Vilken båt det blir i ordningen har han svårt att hålla koll på.

– Jag har nog byggt mellan 30 och 40 båtar i olika storlek och utseende.

Det är ett brett spann av båtar som byggts hos honom i Gerlesborg. Allt är i trä, och trä betyder fura, lärkträ och ek. En del båtar byggs efter köpta ritningar medan andra byggs efter hans egna idéer.

Från den lilla verkstaden kommer det oftast båtar med klassiskt utseende, gärna inspirerad­e av den berömde norske båtkonstru­ktören Colin Archer. Han är känd för att han kunde kombinera vackra linjer med sjösäkerhe­t. Båtarna användes förr ofta som seglande sjöräddnin­gsbåtar.

Sven Johansson menar att många av de båtar som kom från Nestor Nilssons båtvarv i Strömstad hade drag av Colin Archers båtar.

Projektet, som nu fått liv igen, är en ”seilscheck­te” som det heter på norska. Spissgatte­r, säger Sven Johansson, och förklarar att det betyder att båten är spetsig i för och akter. En kosterbåt är lätt att säga, men det tycker han är en alldeles för enkel benämning.

Konstruktö­ren Colin Archer ritade båten till sin dotterdott­er Julia som skulle få den i present. Den fick namnet Sagitta 2 och byggdes runt 1900. Ritningen är köpt från Sjöfartsmu­seet i Oslo.

– Det är väl nära att man döper båten till Corona, men så blir det nog inte, skrattar Sven.

När det är dags för en färdig båt att rullas ut från verkstaden är alla inbjudna till bordläggni­ngssup. Då blir det jordgubbar med vispgrädde, bubbel och musik.

Då spelar Sven Johansson fiol med sina egenhändig­t bygga stråkar.

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Nu i coronatide­r har Sven Johansson avskärmat sig i sin verkstad där han bygger på en ny segelbåt.
Bild: Jerker Norlander Nu i coronatide­r har Sven Johansson avskärmat sig i sin verkstad där han bygger på en ny segelbåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden