Strömstads Tidning

Mats Edvardsson tillverkar visir till vården på ideell basis

Mats Edvardsson läste att Näl var i stort behov av visir för vården av coronapati­enter. Så han tog saken i egna händer. Nu 3D-printar han visir från hemmet i Heestrand.

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se

Mats Edvardsson läste att Näl var i stort behov av visir. Så han tog saken i egna händer. Nu 3D-printar han visir från hemmet i Heestrand.

I ett litet hus på gården hemma hos Mats Edvardsson jobbar två 3D-printar oavbrutet med att göra visir till sjukvården­s ansiktssky­dd. Färgerna är valfria och hittills har de två printrarna jobbat ihop mer än 900 stycken på några dagar.

– Det började med att jag såg något på nätet, att Näl var i stort behov av visir i vården av coronapati­enter, berättar Mats Edvardsson.

Eftersom han bor i norra Bohuslän hänvisades han till Strömstads säkerhetss­amordnare Peter Dafteryd, som blev glad och i sin tur lotsade honom vidare till hemsjukvår­den på Hedegården i Tanumshede.

– Printa så mycket du kan, sa man där, säger Mats Edvardsson.

Så nu printas det sexton timmar om dygnet i Heestrand.

Mats Edvardsson visar sina två printrar som med en tunn plasttråd som grund oavbrutet jobbar fram byglar. Han menar att hans printrar är av mycket enkel modell och kostar inte mer än några tusenlappa­r i inköp. Ritningarn­a gick att beställa hem gratis på nätet.

Idogt jobbar varje printer med att lägga lager på lager och på 42 minuter har varje printer gjort två nya byglar. Ett plastark, ett tryck på ett hålslag och ett visir är färdigt. Materialko­stnaden är tre kronor. Företaget Clas Ohlson har sänkt priset på materialet och ett företag bjuder på frakten.

– Printrarna kräver bara att någon plockar bort de färdiga visiren och fyller på med tråd, annars kunde de gå dygnet runt, säger Mats Edvardsson.

När han är på arbetet i Göteborg är det dottern Maja och hustrun Helena som övervakar processen.

Det enda kravet på byglarna är att de inte får ha kommit i kontakt

med hundhår under tillverkni­ngen. Detta för att inte ställa till med besvär för allergiker.

Varje visir tvättas med sprit efter användning i vården vilket gör att plasten bara håller för upp till sex gångers användning.

Mats Edvardsson, som arbetar helt ideellt med byglarna, lade ut informatio­n om sitt arbete på Heestrands samhällsfö­renings hemsida. Gensvaret blev över förväntan och pengar strömmade in via Swish. Det var medel som direkt kunde omsättas till 1 500 byglar.

Gammal overhead-film börjar bli hårdvaluta i coronatide­r. När overheadap­paraterna försvann från skolor och kontor hamnade oanvänd plastfilm i förråden. De kan nu dammas av och användas på nytt.

 ??  ??
 ??  ?? Mats Edvardsson tillverkar visir till vården på ideell basis från hemmet i Heestrand.
Mats Edvardsson tillverkar visir till vården på ideell basis från hemmet i Heestrand.
 ?? Bild: Jerker Norlander ??
Bild: Jerker Norlander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden