Strömstads Tidning

En prövningen­s tid för golfklubba­rna: ”Det är jättetufft”

Klubbchefe­rna i Fjällbacka GK och Mjölkeröd GK är överens om att det är en prövningen­s tid både ekonomiskt och sportsligt. Samtidigt ser Ture Eriksson och Kajsa Burden positivt på sportens betydelse för spelarnas fysiska och mentala hälsa.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

Fåglarna sjunger i skogsparti­erna längs med Mjölkeröds golfbana. Kajsa Burden, klubbchef sedan 2009, assisterar en kund i golfshopen. Precis som de flesta konstatera­r hon att vardagen ser annorlunda ut. Effekterna av coronapand­emin undgår ingen.

– Coronaviru­set har förändrat vår världsbild helt och hållet, men golf är trots allt en sport som man kan hålla igång med. Vi behöver inte vara nära varandra då man kan träffas utomhus och hålla avstånd till varandra. Vi har vidtagit alla säkerhetså­tgärder efter rekommenda­tioner från Folkhälsom­yndigheten. Vi vill att våra spelare ska känna sig trygga när de besöker oss, säger hon.

Exempel på åtgärder är att man tagit bort krattor i bunkrarna och tydliga informatio­nstexter om förhållnin­gssätt är utsatta.

Mjölkeröds GK har omkring 700 medlemmar – nära hälften av dem kommer från Norge. Under påskveckan märkte också klubbchefe­n av att man hade färre besök från östra delarna av Sverige.

– Vi saknar våra norska vänner. Självklart påverkas verksamhet­en och ekonomin jämfört med vad vi är vana vid. Vi får vidta alla åtgärder och se över kostnadern­a. Personalst­yrkan bantas. Det är viktigt att vi följer med i utveckling­en kring vad som händer runt viruset, säger hon.

Den rådande ovissheten kring coronaviru­set påverkar givetvis människors mentala hälsa. Kajsa Burden ser golf som en utmärkt sport för att hålla igång kropp och huvud.

– Jag tycker att vi måste vara opti

Vi saknar våra norska vänner

mistiska då golf gör att vi kan röra oss utomhus. Golfen är ett bra sätt för att förebygga psykisk ohälsa. Spelare, som framför allt tillhör riskgruppe­rna, kan träna, umgås och ha andra saker att tänka på.

Vad känner du inför resten av säsongen?

– Det är så klart jättetufft, men vi måste ta oss igenom det här året. Vi får ha tillförsik­t med att vi ska klara av det här. Någon gång kommer vardagen att se annorlunda ut. Vi ska överleva krisen.

Ett par mil söderut har Fjällbacka­s klubbchef Ture Eriksson kommit in från banan. Förutsättn­ingarna för FGK, med 1060 medlemmar, har också påverkats av den stängda gränsen till Norge. Men till skillnad från Mjölkeröd består Fjällbacka­s medlemssto­ck av knappt tio procent norrmän.

– Vi kommer att ha tapp i mars och april. Positivt är ändå att vi kan hålla igång verksamhet­en med egna medlemmar och en del andra utifrån. Merparten av våra medlemmar kommer från Sverige.

Ture Eriksson tycker att golf lämpar sig mycket bra som aktivitet i coronakris­ens spår.

– Inte minst är det viktigt för att förebygga den psykiska ohälsan som det larmas om. Jag är otroligt glad att vi kan hålla igång golfen. Man ska stor respekt för rekommenda­tionerna som vi följer. Inne på restaurang­en drar vi bland annat isär borden, ökar antalet städtimmar på toaletter och delar ut handskar i receptione­n till dem som önskar det, säger han.

I maj skulle klubben ha stått som värd för Tanumstran­d Fjällbacka Open, som ingår i More Golf Mastercard Tour.

– Golfförbun­det har gått ut med rekommende­rat tävlingsst­op fram till 30 juni. Sedan tas nytt beslut i mitten på maj om stoppet kommer att förlängas ytterligar­e, eller om man kan komma igång tidigare. I nuläget är tävlingen framflytta­d till första veckan i september, säger Ture Eriksson.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Golfbanan på Mjölkeröds GK är i fint skick. Klubbchefe­n Kajsa Burden säger att man påverkas av den stängda gränsen mot Norge, men vill samtidigt se positivt på golfen som idrott för medlemmarn­a som kommer ut i friska luften: ”Golfen är ett bra sätt för att förebygga psykisk ohälsa. Spelare, som framför allt tillhör riskgruppe­rna, kan träna, umgås och ha andra saker att tänka på”, säger hon.
Bild: Thomas Bennelind Golfbanan på Mjölkeröds GK är i fint skick. Klubbchefe­n Kajsa Burden säger att man påverkas av den stängda gränsen mot Norge, men vill samtidigt se positivt på golfen som idrott för medlemmarn­a som kommer ut i friska luften: ”Golfen är ett bra sätt för att förebygga psykisk ohälsa. Spelare, som framför allt tillhör riskgruppe­rna, kan träna, umgås och ha andra saker att tänka på”, säger hon.
 ??  ?? ”Vi saknar våra norska vänner. Självklart påverkas verksamhet­en och ekonomin jämfört med vad vi är vana vid”, säger Mjölkeröds klubbchef Kajsa Burden.
”Vi saknar våra norska vänner. Självklart påverkas verksamhet­en och ekonomin jämfört med vad vi är vana vid”, säger Mjölkeröds klubbchef Kajsa Burden.
 ??  ?? Ture Eriksson, klubbchef på Fjällbacka GK, är glad att golfbanorn­a fortfarand­e är öppna.
Ture Eriksson, klubbchef på Fjällbacka GK, är glad att golfbanorn­a fortfarand­e är öppna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden