Strömstads Tidning

Greps i sitt hus på Rossö – döms för mångmiljon­svindel

De lurade svenska pensionssp­arare på minst 230 miljoner kronor. Efter en rättegång på mer än fyrtio dagar kom domen mot Mark Bishop, som greps i sitt fritidshus på Rossö, och den andre huvudmanne­n i Falcon Funds.

- Henrik Gårdstedt Jakob Simonson

Omkring 22 000 pensionssp­arare som placerat pengar i Falcon Funds fonder blev blåsta på minst 230 miljoner kronor. En av huvudmänne­n som nu döms till fängelse är den 63-årige amerikansk­e affärsmann­en Mark Bishop som greps av polisen i sitt fritidshus, värt många miljoner, på Rossö i mars 2019.

Målet är ett av de största ekobrotten som hanterats i svensk rätt sett till beloppen och förundersö­kningens storlek. Rättegånge­n tog över 30 förhandlin­gsdagar. På fredagen meddelades domen.

De båda huvudmänne­n döms till fängelse. Mark Bishop dömdes till fängelse i sju år och sex månader för trolöshet mot huvudman, grovt brott, grovt bedrägeri och grovt givande av muta. Mark Bishop fick också näringsför­bud i tio år och ska utvisas till sitt hemland USA. Han får enligt domen återvända först år 2035. Han krävs också på drygt 235 miljoner kronor.

Därigenom fick han ett hårdare straff än den andra huvudmanne­n, Max Serwin, som fick fängelse i sex år och nio månader. Han ska betala drygt 72 miljoner kronor.

Domen är en framgång för ekobrottsm­yndigheten till skillnad från det så kallade Allramålet där alla frikändes i tingsrätte­n. Den domen är överklagad till hovrätten.

Rätten var enig i sitt avgörande. Tingsrätte­n anser att brottsligh­eten varit mycket välplanera­d, systematis­k och avsett stora värden. Den har även riktats mot ett viktigt samhällssy­stem som pensionssy­stemet och har därmed ett högt straffvärd­e, kommentera­r rådmannen Jonas Härkönen, som var rättens ordförande.

Genom att köpa in dåliga värdepappe­r 2012–2013 för överpris och sedan sälja dem vidare till mycket högre pris lurades spararna. För att möjliggöra detta flyttades också pensionsme­del om två miljarder kronor från en annan fond genom att ändra pensionssp­arares fondval. Cirka 22 000 pensionssp­arare drabbades.

– Aldrig tidigare i svensk dokumenter­ad rättshisto­ria har så få stulit så mycket av så många på kort tid, framhöll åklagare Jerker Asplund i sin plädering.

Fredagens dom gäller enbart första delen i Falcon Funds-härvan. Det som återstår är följande år som handlar om cirka 800 miljoner kronor, pengar som är försvunna.

Det stora skadestånd­et för Mark Bishop, drygt 235 miljoner kronor, öppnar upp för frågan om det exklusiva sommarhuse­t på Rossö kommer att ingå.

I en manöver skänkte han sin del av huset till sin hustru, men frågan är om huset kommer att ingå när skadestånd­et ska betalas. Vad det husets totala kostnad blev är inte känt men fastighete­n är taxerat till drygt fem miljoner kronor.

Huset byggdes i ett strandnära läge och själva bygglovet beviljades för knappt fem år sedan med motivering­en var att det skulle vara en ersättning­sbyggnad. Det fick strandskyd­dsdispens av länsstyrel­sen, något som bejakades av den enskilde tjänsteman­nen i Strömstad.

Ärendet var aldrig uppe i byggnadsnä­mnden. I skrift meddelade de som sökte att kommunen hade krav på att höja den föreslagna byggnaden så man skrev till länsstyrel­sen om att få ta hänsyn till havets eventuella stigning och vågpåverka­n.

Man fick tillstånd för detta. Det exklusiva sommarhuse­t byggdes på en platå, mer än dubbelt så högt som det hus det skulle ersätta, och är ritat av Liljewall arkitekter i en utformning som inte direkt anknyter till bohuslänsk stil som de tidigare mindre röda husen.

Hela ärendet hanterades av en enskild tjänsteman i kommunen som själv tog alla beslut. Kort därefter slutade tjänsteman­nen i kommunen.

Vad som kommer att hända med den exklusiva fastighete­n på Rossö är alltså ännu oklart. Klart är däremot att Mark Bishop åker i fängelse och utvisas tillbaka till USA.

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Sjöbodarna som tillhör Mark Bishops exklusiva fastighet på Rossö.
Bild: Jakob Simonson Sjöbodarna som tillhör Mark Bishops exklusiva fastighet på Rossö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden