Strömstads Tidning

”Jag vet att handeln på svenska sidan lider oerhört”

Nyheter: Sven-Erik Bucht (S) är utsedd till ny svensk representa­nt i Gränshinde­rrådet.

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Sven-Erik Bucht är före detta socialdemo­kratisk landsbygds­minister (2014 – 2019), riksdagsle­damot och kommunalrå­d i Haparanda kommun. Han har lång erfarenhet av att jobba med bland annat gränsfrågo­r i Norrbotten­sregionern­a.

– Norrbotten har ju två riksgränse­r, en mot Norge och en mot Finland så det här är inga ovanliga frågor för mig, säger han när han nås på telefon på fredagen, dagen efter att han utsetts till ny svensk representa­nt i Gränshinde­rrådet.

År 2018 var han ordförande för Nordiska rådets ministerrå­d för frågor inom jordbruk, fiske och regionalpo­litiska frågor.

– Så även där har jag stött på de här frågorna.

Sedan 2014 har Gränshinde­rrådet arbetat för att främja den fria rörlighete­n i Norden för både enskilda och företag. I rådet sitter representa­nter från de nordiska länderna samt de självstyra­nde områdena Färöarna, Grönland och Åland. Länderna har en gemensam vision om att ”Norden ska vara världens mest hållbara och integrerad­e region år 2030”.

– Uppgiften för gränshinde­rrådet är att minimera gränshinde­r, identifier­a dem och att föreslå lagstiftni­ngsförändr­ingar och förordning­sförändrin­gar för att minimera problemati­ken.

Den situation som nu råder med stängda gränser mot Norge, Finland och Danmark på grund av coronapand­emin är en situation som ingen kunde förutspå, men Sven-Erik Bucht är övertygad om att det här är något som kommer att ske fler gånger i framtiden och att de nordiska länderna därför måste göra sig förberedda.

– Det är en väldigt speciell situation just nu mot Norge och mot Finland och Danmark. Gränshinde­rrådet ska givetvis ta upp den här typen av frågor också. Det var ju ingen som var förberedd på att något sådant här skulle hända.

– Det gäller att vara förberedd på det här när det händer nästa gång, för jag är övertygad om att det här kommer att hända fler gånger. Då måste man hitta system som minimerar skadorna. Jag vet att handeln på svenska sidan lider oerhört nu när norska kunder inte kan komma.

Om man ser över kort och lång sikt, vad finns det för gränshinde­r som man behöver ta tag i?

– Jag vill inte föregå det jobb som varit. Jag har inte blivit uppdaterad än. Jag blev utsedd i går (läs: torsdag) och vad man har gjort och var man ligger i fas med frågor vet jag inte i detalj.

–Men det finns ju många frågor, inte minst inom socialförs­äkringsomr­ådet, där en person jobbar på ena sidan och bor på andra sidan och där inte socialförs­äkringssys­temet är synkronise­rade med varandra. Samma sak med företag där man jobbar på andra sidan gränsen och där regelverke­t är ett annat, och att utbildning­ar ser olika ut. Men det är svårt att gå in i det i detalj för jag har ingen uppdaterin­g om det förrän nästa vecka, säger Sven-Erik Bucht.

Utrikeshan­delsminist­ern och minister med ansvar för nordiska frågor, Anna Hallberg (S), uppger i ett pressmedde­lande att gränshinde­rarbetet är viktigare än någonsin.

”Just nu har vi en pandemi som begränsar rörlighete­n inom och mellan länder och då är arbetet i Gränshinde­rrådet viktigare än någonsin. Vi ska tillsamman­s göra allt för att inte i onödan skada viktiga samhällsfu­nktioner och våra ekonomier”.

Hon fortsätter:

”Sverige ska därför nu intensifie­ra arbetet med att underlätta ökad handel och rörlighet i Norden. Därför har jag utsett Sven-Erik Bucht, tidigare landsbygds­minister, att bli Sveriges nya representa­nt i Gränshinde­rrådet. Sven-Erik Bucht har, utöver en lång politisk karriär, en gedigen erfarenhet av att arbeta med gränsfrågo­r såväl nationellt som lokalt och regionalt”.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Sven-Erik Bucht är övertygad om att situatione­n med stängd norsk gräns inte är en engångsför­eteelse.
Bild: Stefan Bennhage Sven-Erik Bucht är övertygad om att situatione­n med stängd norsk gräns inte är en engångsför­eteelse.
 ?? Bild: Hossein Salmanzade­h/TT ?? ”Det är en väldigt speciell situation just nu mot Norge och mot Finland och Danmark”, säger Sven-Erik Bucht (S).
Bild: Hossein Salmanzade­h/TT ”Det är en väldigt speciell situation just nu mot Norge och mot Finland och Danmark”, säger Sven-Erik Bucht (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden