Strömstads Tidning

Lars Bäckström: Coronapand­emin är inte bara siffror

Adam Alsing är död, 51 år. Han gick bort i sviterna av corona-pandemin. Alsing var en sån person, som vi alla kände, trots att vi aldrig träffats. Hans bortgång får oss att inse att corona inte är en siffra. Det är något som kan drabba alla.

-

Tusentals på intensivvå­rd. Miljoner är i karantän. I renässanse­ns Venedig varade en karantän i 40 dagar. Denna karantän tycks bli längre. Uppoffring­arna är ringa om de kan bidra till att hjälpa andra och oss själva. För en månad sedan visste vi inte att Sverige hade en statsepide­miolog. I denna vecka vet vi alla att Anders Tegnell talar till oss klockan två. Vi svenskar är vana att visa ansvar. Det har gjort att Sverige kunnat välja en egen väg. På sikt är nog den vägen en hållbar väg.

I vårt område har vi (ännu?) inte många fall. Men smitta har konstatera­ts på äldreboend­en i Sotenäs, Lysekil och Uddevalla. Pandemin slår också på olika sätt. Gränsen till Norge stängdes 17 mars. Det har gjort att Strömstad är en av Sveriges mest drabbade kommuner när det gäller jobben.

En tröst är att det kommer nya dagar. 1918 grasserade spanska sjukan. Den pandemin tog globalt fler liv än första världskrig­et. Då drabbades fattiga länder, landsbygd och unga vuxna värst. I Uddevalla slog spanskan illa mot rekryterna på regementet. Denna gång tycks pandemin än så länge slå hårdast mot centrum. Det är det rika norra Italien, USA och New York. I Sverige är det Stockholm. I bästa fall glömmer vi inte den här gången. I den globala byn kommer det nya pandemier. Det gäller då att både Sverige och världen är bättre förberedda.

Nu är det klokt att känna oro och sorg. Oro visar att man känner ansvar för sig själv och andra. Sorg är en fin känsla. Harry Martinson skrev en gång: ”Sorgen är den djupaste ära glädjen kan få”. Från oro och sorg kan vi och världen göra politik av våra erfarenhet­er. Vi kan hoppas på november. Vi kan hoppas att det blir Biden. Ja, vem som helt är bättre för världen än Trump i USA.

I Europa har det varit svårt. Portugals premiärmin­ister lär ha upplyst Hollands finansmini­ster att även de som har förstaklas­shytt går under om fartyget sjunker. Men EU har sakta börjat ro tillsamman­s. Sydkorea har sänt hjälp till USA. Och Ryssland både till Italien och USA. Fattiga Kuba har bistått många. I Sverige har sjukvården än så länge klarat sina uppgifter. Men den klarar inte att rädda alla. Det är en dyster sanning. Kan staten klara sin uppgift, att rädda samhällsek­onomin? Ingen vet.

För en månad sedan stred man i riksdagen om 2,6 extra miljarder till kommunerna. I förra veckan föreslog regeringen 22 miljarder extra. När jag i riksdagen förhandlad­e om budgetprop­ositioner, var det treåriga utgiftstak­et heligt. I förra veckan föreslog regeringen att taket för 2020 ska höjas med 350 miljarder för 2020. Opposition­ens kritik från V, KD, M till SD kan sammanfatt­as i orden: öka utgifterna mer. Pandemin skapar paradoxer.

Mer uppseendev­äckande och glädjande är att 180 europeiska ministrar och ledare för storföreta­g inom EU skrivit ett upprop för en grön återhämtni­ng. Bland underteckn­arna finns bland annat Martin Lundstedt, vd för AB Volvo, Helena Helmersson, VD för HM och koncernche­fen för IKEA Jesper Brodin.

De menar att det nu är rätt tillfälle för en omställnin­g av Europas ekonomi. De vill ha en mer uthållig produktion och en ny modell för välstånd och konsumtion. Om de får gehör för detta upprop kan det trots allt komma något gott ur denna eländiga pandemi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden