Strömstads Tidning

Arbetslösh­eten stiger snabbt i Strömstad

Den stängda gränsen till Norge påverkar arbetsmark­naden i Strömstad, som är en av kommunerna i Sverige där antalet arbetslösa stiger mest som en följd av coronapand­emin.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10 Åsa Johansson/TT

Andelen arbetslösa i Strömstad har den senaste månaden ökat med 14,5 procent. Den totala arbetslösh­etsnivån i staden ligger i dag på 6,5 procent.

De kommuner där andelen arbetslösa ökat mest i landet under mars jämfört med februari är Arjeplog, Strömstad, Värmdö, Åre och Dorotea.

Flera faktorer spelar in när det gäller i vilken grad en kommun påverkas – bland annat vilken näringsstr­uktur som finns, pendlingsm­öjligheter till andra städer och vilken åldersgrup­p de arbetsföra invånarna tillhör, enligt Sandra Offesson, arbetsmark­nadsanalyt­iker på Arbetsförm­edlingen.

– Generellt drabbas de kommuner vars näringsliv till stor del består av besöksnäri­ng eller tjänstesek­torn. Kommuner i nära anslutning till större städer och där invånarna pendlar till arbeten inom de här sektorerna påverkas också mycket, säger Sandra Offesson till TT.

Än så länge är det främst mer osäkra anställnin­garna som drabbas, som tillfällig­a anställnin­gar och timanställ­ningar.

– I hela riket var det många som skrev in sig kring månadsskif­tet mellan mars och april. Det ligger också i linje med att olika typer av kontrakt kan ha gått ut, säger Sandra Offesson.

Högt upp på listan av hårt drabbade kommuner finns Strömstad, där andelen arbetslösa har ökat med 14,5 procent senaste månaden, och arbetslösh­eten ligger nu på 6,5 procent. De två dominerand­e näringarna i kommunen som genererar flest arbetstill­fällen är gränshande­l och besöksnäri­ng. Att gränsen till Norge har stängts har en kraftig påverkan, berättar Kent Hansson (S), ordförande i kommunstyr­elsen.

– Näringsliv­et är till stor del uppbyggt på norska besökare. Nu är det är som en grekisk ö i november. Vanligtvis är det fullt med besökare från Norge året om som handlar, bor på hotell och äter på restaurang.

Stora köpcentra i kommunen har permittera­t i stort sett all personal. Enligt Kent Hansson finns en överhängan­de risk att många företag går i konkurs.

– Alla kommuner har det tufft, men jag tror inte att det är så många andra kommuner som är beroende av två näringsgre­nar, som båda är avslagna. Jag är djupt oroad. De stora livsmedels­kedjorna klarar sig för de har en uthållighe­t. Men jag är orolig för småbutiker och mindre restaurang­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden