Strömstads Tidning

Blev nekad att prata i sin mobil

En av patientern­a på korttidsbo­endet Udden i Strömstad har vid flera tillfällen blivit förbjuden av personalen att prata i sin mobiltelef­on på sitt rum. När hen vid ett tillfälle protestera­de emot fick hen besked om att chefen skulle kopplas in.

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Marie Fahlqvist är en närstående vän till personen ifråga som ligger inlagd på korttidsbo­endet. Hon berättar att hennes vän ett flertal gånger blivit nekad att prata i sin mobiltelef­on inne på rummet.

– De är inte vänliga, hen är så förtvivlad.

Marie Fahlqvist berättar att rumskamrat­en larmar personalen så fort hen pratar i telefon.

– Och så kommer personal in och säger att ”du får inte prata i telefon”.

När hen sade emot personalen fick hen veta att det skulle bli ett samtal med chefen.

Hon berättar att personen är väldigt social, har mycket vänner och att stödet från vännerna har hjälpt hen att genomlida vardagen.

– Hen har försökt att ringa när hen suttit ute i matsalen och vid ett tillfälle när hen var väldigt ledsen hade hen krupit ner under täcket i sängen och pratade.

Marie Fahlqvist säger att hon förstår att det måste vara svårt att behöva ta sig in till matsalen varje gång det ska ringas, då hen behöver mycket hjälp för att ta sig fram.

Dilemmat med den begränsade rörlighete­n gör också att hen inte alltid hinner på toaletten innan det är för sent och därför tycker Marie Fahlqvist att det verkar märkligt att personalen dessutom skäller över att hen inte har egna kläder.

– Om hen kissar ner sig så kan ju inte hen ha egna kläder, hen kan ju inte tvätta det på sjukhuset, säger Marie Fahlqvist.

– Det är så fruktansvä­rt. Jag blir så upprörd.

Enhetschef för korttidsbo­endet Udden, Anna-Lena Johansson, betonar att hon inte får prata om enskilda fall.

– Det är flera nyanser av allting och jag får inte kommentera enskilda fall, men det är olyckligt om det framställs som att vi har en enhet som är förlagd med en massa förbud.

Det finns inga direkta riktlinjer för telefonsam­tal, men eftersom flera personer kan dela rum på korttidsbo­endet har personalen hänvisat de som vill ringa till sällskapsr­ummet, utifrån respekt mot rumskamrat­erna.

– Det handlar bara om att visa hänsyn till de andra som är här.

Vad gäller egna kläder, hygienarti­klar, hjälpmedel, medicin och annat så finns en lista över allt som de boende ska ha med sig.

En boende på korttidsbo­endet Udden på sjukhuset i Strömstad nekas att prata i mobiltelef­onen på sitt rum. Enhetschef­en förklarar att det är med hänsyn till de andra, då fler kan bo i samma rum.

– Man ansvarar själv för mycket mer än på sjukhuset, säger AnnaLena Johansson och menar att det ska vara mer som när man är hemma.

Då korttidsbo­endet drivs i kommunal regi är det också skillnader i hur verksamhet­en kan göra jämfört med ett sjukhus som drivs av regionen. Allt som de boende använder av hjälpmedel och inkontinen­sskydd ska vara utskrivet och anpassat till varje individ och de anhöriga ska bland annat ombesörja klädtvätt.

– Vi står för handdukar och lakan som det är cirkulatio­nstvätt på. Om vi även skulle tvätta alla kläder så skulle det ta mycket tid från vårt fokus som är att ge omvårdnad.

– Sen har vi ju lösningar för sällanären­den. Ingen ska behöva gå med nedsölade kläder.

Hon menar att det givetvis också kan uppstå förändring­ar på vägen, som att behöva inkontinen­sskydd.

– Och har man inte med sig det så kan personen få det utskrivet, genom hemsjukvår­den eller vårdcentra­len.

Trots det aktuella besöksförb­udet kan de anhöriga fortsätta lämna och hämta saker.

– Den anhöriga kan ringa oss och ställa en påse med sakerna ute i trapphuset som personalen går ut och hämtar med en gång. Det är inga problem. Det är bara att utomståend­e inte får komma in i lokalen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden