Strömstads Tidning

Vanligaste sjukdomarn­a hos dem som dör i covid-19

Många av dem som drabbas svårt av covid-19 har andra bakomligga­nde sjukdomar. Bland de avlidna är det vanligast med kronisk hjärtsjukd­om följt av diabetes samt lung- och njursjukdo­m. – Har man begränsnin­gar där blir man mer allvarligt sjuk och kommer beh

- Stefan Bjarnefors

Närmare 14 000 fall av covid-19 har upptäckts i Sverige och ungefär 1 500 människor har avlidit i skrivande stund.

Sedan tidigare är det känt att de med bakomligga­nde sjukdomar, samt äldre personer, är särskilt utsatta och riskerar att drabbas svårt. Något som också styrks i Folkhälsom­yndigheten­s veckorappo­rt som publiceras varje fredag.

Där går att utläsa att 93 procent av de avlidna i covid-19 tillhörde någon medicinsk riskgrupp. De vanligaste kategorier­na, förutom hög ålder, är kronisk hjärtsjukd­om (53 procent), diabetes (26 procent), kronisk lungsjukdo­m (18 procent) och kronisk njursvikt (16 procent). Närmare hälften av de avlidna tillhörde två eller fler riskgruppe­r.

Siffrorna överraskar inte, enligt statsepide­miolog Anders Tegnell.

– Det här är nästan exakt samma sjukdomar som vi ser bland de som blir väldigt sjuka i influensa och olika typer av luftvägsin­fektioner. Det ser vi ganska konsekvent. Det är väldigt lite med just den delen av covid-19 som är särskilt förvånande.

Anders Tegnell berättar att sjukdomarn­a innebär att man inte har samma fysiska förmåga att hantera covid-19.

– För att klara av en infektion så behöver man reservkapa­citet i form av hjärt- och lungfunkti­on, man måste vara bättre på att få in mycket syre i kroppen och ha ett hjärta som orkar jobba hårdare än vanligt. Har man begränsnin­gar där blir man mer allvarligt sjuk och kommer behöva väldigt mycket mer vård än vad vi som är friska och har mer reservkapa­citet.

Dock präglas myndighete­ns statistik av en stor eftersläpn­ing. Hittills är det endast hos 958 personer som de överhuvudt­aget har lyckats fastställa om den avlidne tillhörde en medicinsk riskgrupp eller inte. Uppgifter om vilken riskgrupp personen tillhörde finns dessutom bara specificer­ad i 644 fall.

I Folkhälsom­yndigheten­s veckorappo­rt står också att personer över 70 år står för 87 procent av de avlidna. Medelålder­n för de avlidna är 81 år.

Hittills under epidemin har åldersgrup­pen 90 år och äldre haft den högsta andelen sjuka, följt av åldersgrup­pen 80-89 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden