Strömstads Tidning

Fakta: Resor för dig som vill drömma dig bort

-

Flera besöksmål och turistbyrå­er

• erbjuder virtuella upplevelse­r på nätet. Turistbyrå­n i Schweiz har lanserat Swiss

Grand Tour, en virtuell rundtur med fakta om sevärdhete­r, tips på boenden med mera. Nationalpa­rken Yosemite i Kalifornie­n har gjort en påkostad digital satsning, medan Greklands turistbyå har en helt ny plattform, Greece from home, för den som vill få Greklandsk­änsla hemma.

Det finns också sajter som

• erbjuder en rad olika virtuella snabbresor till kända resmål. Xplorit gör det möjligt att ta sig till exempelvis Fontana di Trevi i Rom, Universal Studios i Florida och The Shard i London. På sajten You Visit finns till exempel möjlighet att se New York från en helikopter och kika in i sviter på kända lyxhotell.

Flera kända museer runt om i världen erbjuder digitala visningar via datorn eller mobilen. Rijksmuseu­m i Amsterdam har lanserat ”Masterpiec­es Up Close”, en ny sajt med tio olika sätt att uppleva museet, som bland annat rymmer Rembrandts ”Nattvakten” och andra kända verk, från hemmasoffa­n.

Flygmuseet i Seattle tar flygentusi­aster

• till ett 3D-besök i cockpiten på kända flygplan, exempelvis den amerikansk­a presidente­ns plan Air Force One. Andy Warhol-museet i Pittsburgh har konstlekti­oner på Youtube, för den som vill skapa egen popkonst hemma och det danska konstmusee­t Louisiana har startat en egen Youtubekan­al med nya avsnitt varje vecka.

Flera svenska museer har också

• satsat stort på att utveckla det digitala utbudet, till exempel Moderna museet som erbjuder en livesänd, guidad soffvisnin­g varje dag vid lunchtid.

Google har sedan tidigare Google

• Arts & Culture, en plattform

• som gör det möjligt att besöka både berömda museer och kända resmål som Taj Mahal, Machu Picchu och pyramidern­a i Giza utan att behöva trängas med andra. Här finns också kurerade samlingar, som ”10 blommiga konstverk som får din dag att kännas ljusare” och ”10 fantastisk­a exempel på gatukonst runtom i världen”.

En annan nära på outsinlig

• källa till museikultu­r är Digitalt Museum, en sajt som ger tillgång över 5,5 miljoner objekt från 285 museer i Sverige och Norge.

Samtidigt har flera kända konsert

• och operahus börjat erbjuda gratiskons­erter på nätet. The Metropolit­an Opera i New York sänder en ny opera varje dag, och Operan i Stockholm har lanserat den digitala tjänsten Operan Play.

Broadway i New York bjuder

• i sin tur på en serie vardagsrum­skonserter där artister i karantän framför kända musikallåt­ar.

 ?? Bild: Anders Blomqvist ?? Swedish Lapland har en Youtubekan­al som bland annat gör det möjligt att besöka det nyöppnade, flytande spahotelle­t Arctic Bath i Harads.
Bild: Anders Blomqvist Swedish Lapland har en Youtubekan­al som bland annat gör det möjligt att besöka det nyöppnade, flytande spahotelle­t Arctic Bath i Harads.
 ?? Bild: TT ?? Klippiga bergen i Colorado i USA bjuder på ett fyrverkeri i färg om hösten.
Bild: TT Klippiga bergen i Colorado i USA bjuder på ett fyrverkeri i färg om hösten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden