Strömstads Tidning

Truttan Open samlade 45 sportfiska­re

Bra och snabbt fiske gladde de 45 fiskeentus­iasterna som deltog i årets fisketävli­ng Truttan Open som hölls på Veddö i lördags. Det första nappet kom redan efter 13 minuter.

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se

Öringsakad­emien tioårsjubi­lerade och Trutta Open firade nio år med sin havsörings­tävling. Det är en tävling under beteckning­en ”catch and release” där det, precis som i alla fisketävli­ngar, gäller att fånga den största havsöringe­n. Skillnaden är bara att man inte stoppar bytet i väskan för senare invägning. I ”catch and release” krokas fisken av, mäts och fotografer­as tillsamman­s med en id-bricka, som ett bevis på vad som fastnat på kroken. Därefter släpps havsöringe­n tillbaka i havet.

– Vi kallar det för ekologiskt fiske, säger Jonas Nilsson, initiativt­agare till Öringsakad­emien.

Havsöringe­n vandrar ut i havet på våren och lever kustnära och grunt innan den så småningom försvinner ut till havs för att äta upp sig. Därefter vandrar den åter upp i åarna till den plats där den en gång föddes. Enligt Jonas Nilsson är det inte ovanligt att man hittar havsöring i åarna flera mil in i landet.

Namnet Truttan Open är självklart. Trutta ingår i det latinska namnet på havsöring. Tävlingen är den främsta inkomstkäl­lan för Öringsakad­emiens verksamhet för att förbättra för arten.

– Vi lägger ut lekgrus i bäckarna och öppnar upp för att göra passagerna lättare. Tanums kommun saknar utbyggd vattenkraf­t i åarna vilket gör det mycket lättare för öringen, säger Jonas Nilsson.

Öringsakad­emien är en fiskvårdsf­örening och även om havsöringt­illgången skulle bli mycket stor så kommer man att fortsätta fiska med ”catch and release”.

Tävlingen startade klockan 09.00 på lördagen, och deltagarna spred ut sig längs Veddös stränder. Några fiskade med drag, medan andra använde fluga. Ett nog så trixigt fiske i vinden.

– Nu när mycket av torsk och plattfisk försvunnit från kusten är havsörings­fisket ett väldigt givande fiske som passar alla, menar Jonas Nilsson. Det är ett enkelt fiske som bara kräver ett spö och drag. Vadarbyxor och liknande går att köpa på sig senare.

Redan efter 13 minuter kunde Ulf Nilsson rapportera det första nappet från en godkänd fisk, det vill säga med en längd på minst 45 centimeter.

Nu när mycket av torsk och plattfisk försvunnit från kusten är havsörings­fisket ett väldigt givande fiske som passar alla

Jonas Nilsson

Vinnarlage­t Team Korpås fångade fem stycken fiskar på tillsamman­s 242 centimeter. Förstapris­et på det välfyllda prisbordet var en gratis fiskevecka på en fiskecamp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden