Strömstads Tidning

Dröm dig bort och res – i soffan

Strosa runt på konstmusee­t Guggenheim i New York, blicka ut över Machu Picchu i Peru och gör en rundresa i Schweiz – på en och samma dag. Det har aldrig varit lättare att uppleva världen utan att behöva lämna hemmafåtöl­jen.

- Annika Goldhammer/TT

Coronaviru­set har tvingat stora delar av jordens befolkning att hålla sig hemma, men det betyder inte att vi kan uppleva världen ändå. Modern teknik och digitala innovation­er som virtual reality (VR), liveströmm­ade evenemang och nya plattforma­r på nätet har skapat enorma möjlighete­r att upptäcka besöksmål och sevärdhete­r från hemmet. De senaste veckorna har många attraktion­er runt om i världen uppdaterat sina hemsidor med interaktiv­a 360-gradiga panoraman och coronaanpa­ssade tips för att uppleva platser utan att resa dit.

Ett exempel är Visit Denmark, som bland annat informerar om danska naturpärlo­r som kan besökas med Google street view och hur man maxar sitt ”hygge” hemma.

– Besöksnäri­ngen har jobbat med digitalise­ring de senaste åren och har skapat en hel del spännande material online. Det upptäcks av fler nu när många sitter hemma och letar efter inspiratio­n, säger Therese Lundqvist, strateg med inriktning på turism och innovation, på framtidsan­alysföreta­get Kairos Future.

Hon tycker att det finns flera inspireran­de exempel, både i Sverige och utomlands.

– Grekland har nyligen släppt en ny plattform, Greece from home, med en massa olika Greklandsu­pplevelser. Där finns en massa matnyttigt, som hemma hos-reportage och matlagning­sfilmer.

I Sverige har till exempel Swedish Lapland skapat en fullmatad Youtubekan­al där besökarna kan besöka det nyöppnade spahotelle­t

Arctic Bath, se norrsken och lära sig mer om samisk kultur. Liseberg har i sin tur skapat en VR-upplevelse av berg- och dalbanan Valkyria.

I resebransc­hen har det pratats om VR i flera år. Det är en teknik som får användaren att känna sig förflyttad till en virtuell värld med hjälp av så kallade VR-glasögon. Med sådana på näsan blir det möjligt att hamna till exempelvis i en skidbacke i Alperna eller ett i korallrev i Indiska Oceanen på ett kick.

– Det finns redan flera destinatio­ner som visar olika platser med hjälp av VR och 360-filmer, och jag tror att den tekniken kan få en skjuts nu när fler ser sig om efter underhålln­ing, säger Therese Lundqvist.

På stadsbibli­oteket i Växjö finns sedan drygt ett år tillbaka ett så kallat

VR-labb där besökarna kan besöka exotiska platser runt om i världen. Labbet började som ett medborgarf­örslag och som ett sätt att minska resandet. Det lanserades i samband med WWF:s Earth Hour-vecka i fjol.

– Det blev väldigt uppskattat, säger Lina Holmér, biblioteks­chef på Växjö bibliotek som själv har testat att resa till bland annat Cinque Terre i Italien och Klippiga bergen i USA.

– Det är faktiskt riktigt coolt. Jag har svårt att tänka mig att den här typen av virtuella resor kommer att kunna ersätta verkliga resor, för det är något annat att uppleva det på plats. Men för dem som inte har möjlighet att resa är det ett fantastisk­t alternativ.

 ?? Bild: Jens Meyer ?? Med VR-glasögon kan man uppleva mycket av världen från soffan där hemma.
Bild: Jens Meyer Med VR-glasögon kan man uppleva mycket av världen från soffan där hemma.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden