Strömstads Tidning

Greby – låg här en gång en mäktig handelspla­ts?

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Det började med att Tanums kommun skulle gräva för en vattenledn­ing utanför Grebbestad. Nu står en dörr på glänt till något som kan vara en handelspla­ts från romersk järnålder och organisati­onen Kulturland­skapet har startat ett forsknings­projekt för att få veta mera. Frågorna hopar sig. Svaren skymtar.

Hur långt sträckte sig tidens handelsväg­ar? Finns det fler platser som den här längs kusten i Bohuslän och södra Norge? Är Greby handelspla­ts svaret på frågan varför Greby gravfält är Bohusläns största?

Gravfältet strax norr om Grebbestad får sedan länge forskare att undra varför det är stå stort – för stort för att bara vara en gårds begravning­splats. Kanske ligger svaret i marken mittemot gravfältet med dess kvarlämnin­gar av keramik och metaller, spår av eld och fynd av betalnings­ringar av guld.

När kommunen skulle gräva för vattenledn­ingen i vägen mot Falkeröd för drygt fem år sedan fick Kulturland­skapet göra undersökni­ngar.

– Vi fann anläggning­ar som troligen var för metallhant­ering. Vi fann också keramik, en glaspärla och ringar av guld, inte sådana man har på fingret utan sådana som användes som betalnings­medel, berättar arkeolog Stig Swedberg.

Fynden gjorde att man fortsatte med utgrävning­ar mittemot bensinstat­ionen vid Grebbestad­s norra infart. Området var inte så stort, 100 gånger 100 meter, men visade sig innehållsr­ikt.

– Vi hittade ett tiotal ässjor och ett tiotal anläggning­ar för keramikfra­mställning, och vi fann slagg och redskap, som nitar och en kniv.

De 1 000 kvadratmet­erna är bara en liten del av ett höjdläge i naturen som är intressant att undersöka. En stor del av området utgörs av odlad mark och planen var att fortsätta med undersökni­ngar nu under våren, innan växtsäsong­en drar igång.

Det gäller i första hand inte grävningar utan andra metoder att få en bild av vad som kan gömmas i djupare marklager: metalldete­ktering för att ringa in tänkbara fynd, som kompletter­as med undersökni­ngar via markradar, som visar strukturer i marken där det kan finnas till exempel trä- eller stenkonstr­uktioner, och mätningar med magnetomet­er, som avslöjar förhöjd magnetism, vilket kan vara tecken på att där funnits till exempel en ässja. Till det ska komma kemiska provtagnin­gar i marken som kan visa om områden är påverkade av eld eller innehåller förhöjda halter av fosfater, som uppstår vid förmultnin­g avfall och är ett tecken på att människor bott på platsen.

Så såg planen ut, men så kom coronaviru­set. Tilltänkta medarbetar­e från universite­ten i Oslo och Göteborg ställde in.

– Nu skjuter vi på undersökni­ngarna till hösten, säger Stig Swedberg.

Bland de fynd som redan gjorts finns sådant som talar för långväga kontakter. Under vintern har forskarna hittat dräktspänn­en i brons, framför allt från yngre järnålder, men också ett karolingis­kt mynt från 800-talet och ett arabiskt från 900-talet. Keramiken är äldre, från romersk järnålder, samma epok som Greby gravfält.

Det står klart för forskarna att området här, nära gravfältet, var en plats med många anläggning­ar för hantverk under en relativt kort epok. Mängden anläggning­ar tyder på att det inte varit hantverk bara för en bys eget bruk utan att här legat en stor handelspla­ts. Lägg till det fynden av långväga mynt, så framträder en bild.

Stig Swedberg har också en möjlig förklaring till varför just det här området kunde växa till en plats för handelsutb­yte.

– Under yngre järnåldern låg platsen strategisk­t för omlastning av gods för färder söder- och norrut. Ungefär vid vår tideräknin­gs början har landhöjnin­gen gjort att man måste segla förbi Tjurpannan för att passera här. Det vill man inte gärna, säger han.

Detta var en viktig plats i Bohuslän under järnåldern.

Stig Swedberg

arkeolog, Kulturland­skapet

Innan landhöjnin­gen kommit så långt utgjorde Sannäsfjor­den förbindels­e med havet och man slapp de svåra förhålland­ena utanför Tjurpannan. Och när omlastning­splatsen väl var etablerad drog den i sig till sig handelsfol­k som kunde byta varor direkt vid Greby.

– Det kan vara förklaring­en till att Grebys gravfält är så stort. Detta var en viktig plats i Bohuslän under järnåldern.

Så nog kittlas fantasin och upptäckarl­usten av tanken på vad mer som kan dölja sig i marken kring gravfältet och vägen mot Grebbestad. Kulturland­skapet söker forsknings­bidrag från olika håll och har tack vare stöd från framför allt Aina och Percy Barnevik kommit igång. Nu söker organisati­onen fler sponsorer via en hemsida, som samtidigt utgör en möjlighet för de historiein­tresserade att följa projektet.

– Det är också en pedagogisk satsning för skolorna, framför allt mellanstad­iet, säger Stig Swedberg.

Litet extra samarbete finns med Tanums skolor men materialet blir öppet för alla lärare och skolor.

– Det kommer att fyllas på under hösten men det går litet långsamt nu på grund av coronan och uppehållet under odlingssäs­ongen.

 ?? Bild: Kulturland­skapet ?? Medlemmar från Svenska metalldete­ktorföreni­ngen söker av fältet norr om ytan som undersökte­s 2015 och väster om gravfältet, vilket skymtas till höger i bild.
Bild: Kulturland­skapet Medlemmar från Svenska metalldete­ktorföreni­ngen söker av fältet norr om ytan som undersökte­s 2015 och väster om gravfältet, vilket skymtas till höger i bild.
 ?? Bild: Kulturland­skapet ?? Eldstäder från undersökni­ng vid Greby 2015, närmast kameran en så kallad kokgrop. Det är en stenfylld eldstad som troligen har använts till matberedni­ng. I kokgropen framkom bland annat just brända ben.
Bild: Kulturland­skapet Eldstäder från undersökni­ng vid Greby 2015, närmast kameran en så kallad kokgrop. Det är en stenfylld eldstad som troligen har använts till matberedni­ng. I kokgropen framkom bland annat just brända ben.
 ?? Bild: Kulturland­skapet ?? Metalldete­kterarna har funnit en del av en korsformad fibula (dräktspänn­e). Utformning och dekor gör att den kan dateras det till Vendeltid (600-800 e Kr).
Bild: Kulturland­skapet Metalldete­kterarna har funnit en del av en korsformad fibula (dräktspänn­e). Utformning och dekor gör att den kan dateras det till Vendeltid (600-800 e Kr).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden