Strömstads Tidning

Vädjar om att slippa erbjuda hemtjänst till fritidsboe­nde

Nyheter: Strömstad och Tanum är två av de bohuslänsk­a kommuner som vänder sig till regeringen. ”Vi har en ansträngd situation och vi vill först och främst ta hand om våra egna kommuninvå­nare” säger Kent Hansson (S).

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06 Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Strömstads och Tanums kommuner vågar inte garantera stöd från omsorgen för sina delårsboen­de. Tillsamman­s med nio andra kommuner vädjar de till regeringen om att lätta på socialtjän­stlagen.

”Varje år uppstår en ansträngd situation i bemanninge­n under sommartid för att klara ovan nämnda insatser för oss berörda kommuner. Men covid-19 ställer hela den kommunala omsorgen i ett extra svårt läge, ökade sjuktal, reglerade och nya arbetssätt, oro i organisati­on och hos anhöriga och utmaningar gällande skydd av både personal och vårdtagare. Dessutom ökad restriktiv­itet kring feriearbet­e.” Så står det i brevet till socialmini­ster Lena Hallengren (S) som skrivits under av elva kommunstyr­elseordför­anden från Strömstad i norr till Öckerö i söder.

De understryk­er att rådande situation är ”en stor utmaning” och att bördan behöver balanseras. Därför vädjar de till regeringen ”att tillfällig­t upphäva skyldighet­en att verkställa hemtjänsti­nsatser, hemsjukvår­d och LSS-insatser för icke åretruntbo­ende under den tiden restriktio­ner i samband med covid-19-läget verkar”.

Kent Hansson (S), Strömstads kommunstyr­elseordför­ande, är en av dem som skrivit under.

– Vi har en ansträngd situation och vi vill först och främst ta hand om våra egna kommuninvå­nare. Det är det som det handlar om, säger han.

Orust och Sotenäs har tidigare meddelat att kommunerna upphör med hemtjänst för personer från andra kommuner, trots att det strider mot socialtjän­stlagen.

Kan det bli aktuellt även för Strömstad om skyldighet­en inte hävs?

– Vi vill ju naturligtv­is följa lagen, det är vår utgångspun­kt. Samtidigt

så är det en situation nu som är exceptione­ll. Kommunens vård och omsorg är oerhört ansträngd. Dels har vi mycket sjukskrive­n personal och vi har ju en organisati­on som ska se till våra egna kommuninvå­nare först och främst, säger Kent Hansson.

– Det här brevet är en vädjan till regeringen att upphäva skyldighet­en att verkställa hemtjänsti­nsatser, fortsätter Kent Hansson som samtidigt förtydliga­r att beslutet inte automatisk­t innebär att kommunen inte kommer fortsätta ge hemtjänst till delårsboen­de.

– Vi kommer naturligtv­is att göra det så långt det är möjligt, förklarar han.

våren har varit mycket ansträngan­de och att verksamhet­en måste klara av en semesterpe­riod där ordinarie personal får vila upp sig.

– Är då behovet av hemtjänst minst lika stort eller kanske större än normalt så blir det ett problem, säger Kent Hansson.

Även Tanums kommun vittnar om en ansträngd situation med höga sjuktal.

– Vi tycker det är angeläget att skriva under brevet eftersom vi inte vet hur situatione­n ser ut i sommar. Folk kanske vill komma ut på landsbygde­n och vi har ett hårt tryck på vår omsorg i dag. Vi har fått ringa upp dem som har omsorg för att säga att vi inte kan garantera vård, säger Liselotte Fröjd (M), kommunalrå­d i Tanums kommun.

är ingenting som hon förespråka­r. – Jag svarar för min egen del och då säger jag att det är viktigt att vi håller oss till lagen. Hur andra kommuner förhåller sig till den vill jag inte kommentera.

Personalfö­rsörjninge­n har varit hårt ansatt på grund av viruset men den börjar stabiliser­a sig.

– Om det blir ett hårt tryck på omsorgen måste vi tänka på personalen. Nu går sjukskrivn­ingstalen ner men det är klart att det är en ansträngd situation. Det är därför vi har korttidsut­bildningar, för att kunna fylla på med folk om pandemin blir långvarig, säger Liselotte Fröjd.

 ?? Bild: Julia Jakobsson ??
Bild: Julia Jakobsson
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Kent Hansson (S) menar att kommunen först och främst måste ta hand om sina egna invånare.
Bild: Marita Adamsson Kent Hansson (S) menar att kommunen först och främst måste ta hand om sina egna invånare.
 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Liselotte Fröjd (M) säger att det är hårt tryck på omsorgen i Tanum.
Bild: Arvid Brandström Liselotte Fröjd (M) säger att det är hårt tryck på omsorgen i Tanum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden