Strömstads Tidning

Orvelin ber om ursäkt för uttalande

När Orvelingru­ppens vd Johan Orvelin intervjuad­es av tidningen GT for han ut i en rasistisk tirad. Till Strömstads Tidning säger han nu att han djupt beklagar uttalandet.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

När Orvelingru­ppens vd Johan Orvelin intervjuad­es av tidningen GT for han ut i en rasistisk tirad. Till Strömstads Tidning säger han nu att han djupt beklagar uttalandet.

Johan Orvelin, vd för Orvelin Group (Arkivbild).

Först av allt så beklagar jag djupt de ordval som användes Johan Orvelin

Strömstads­företaget Orvelingru­ppen, som äger ett stort antal butiker och fastighete­r längs gränsen och är delägare i Nordby Shoppingce­nter, förlorar mycket pengar på den pågående coronakris­en.

Sedan Norge stängde gränsen den 17 mars har godiskedja­n Gottebiten, som ägs av Orvelingru­ppen, tappat 90 procent av försäljnin­gen. Det handlar enligt tidningen GT om ett försäljnin­gstapp på 4,7 miljoner kronor varje dag.

Gottebiten har på grund av coronakris­en tvingats permittera 250 anställda.

I en intervju med GT som publicerad­es i helgen gjorde reportern ett försök att få svar på hur affärerna ser ut just nu för företaget. I stället för att svara på frågorna gjorde Orvelingru­ppens vd Johan Orvelin ett rasistiskt utspel där han uttryckte sig i nedsättand­e ordalag om folkgruppe­r. Han hänvisar i intervjun till hot och inbrott som enligt honom är en följd av skriverier i media.

P4 Väst har efter GT:s publicerin­g talat med den tidigare överåklaga­ren Sven-Erik Alhem, som säger att uttalanden­a kan vara brottsliga och utgöra hets mot folkgrupp.

Strömstads Tidning har sökt Johan Orvelin på telefon och därefter skickat frågor om GT-intervjun via mejl. Han svarar med ett skrivet uttalande:

”Först av allt så beklagar jag djupt de ordval som användes. Uttalandet har sin bakgrund i hot som riktats mot mig och min familj. Oaktat dessa hot så har jag ingen rätt att generalise­ra på det sätt jag gjort och ber om ursäkt för det.”

Orvelin Group tillägger som en ytterligar­e kommentar: ”Orvelingru­ppen vill vara tydliga med att de generalise­ringar som framfördes inte på något sätt represente­rar företagets eller övriga aktieägare­s syn. Vi som bolag är stolta över alla våra medarbetar­e, kunder och samarbetsp­artners oavsett bakgrund.”

Ulf Palm, talesperso­n för Orvelingru­ppen, förklarar på telefon:

– Johan har ju råkat ut för en del saker tidigare, som han nämner i intervjun. Det fanns därmed en rädsla för att en artikel skulle leda till nya hot.

– Med tanke på det dessutom är en stressad situation, hela den här situatione­n som vi befinner oss i med gränshande­ln just nu, så kommer han med ett klumpigt och ogenomtänk­t uttalande. Vi vill vara tydliga med att det här inte blev bra.

 ??  ??
 ?? Bild: Linda Smith ??
Bild: Linda Smith

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden