Strömstads Tidning

De hyllade sjuksköter­skorna är lönediskri­minerade

-

Hälso- och sjukvården­s personal kämpar för att ta hand om patienter som är sjuka i covid-19 och hela sjukvården mobilisera­r maximalt och gör en fantastisk insats. Då väljer den blågröna ledningen att slå sig för bröstet och tycker att de är på väg att lösa lönediskri­mineringen. Vi håller inte med.

Västra Götalandsr­egionen, precis som många andra arbetsgiva­re, lönediskri­minerar anställda i kvinnodomi­nerade vårdyrken som till exempel sjuksköter­skor. Deras lön är lägre än för anställda i de mansdomine­rade yrken som finns inom till exempel it och teknik och som arbetsvärd­erats som likvärdiga.

Visserlige­n har de lönediskri­minerade yrkesgrupp­erna fått en lönehöjnin­g som är 2,8 procent, när övriga grupper fått 2,3 procent. Men procenthöj­ning på en låg lön ger inte lika många kronor som procenthöj­ning på en högre lön. Kuratorer, typiskt kvinnodomi­nerat, och ingenjörer, typiskt mansdomine­rat, har arbetsvärd­erats som likvärdiga. Kuratorer har en genomsnitt­slön på 35 000 kronor och ingenjörer tjänar

43 000 kronor. När prioritera­de kuratorer höjs med 2,8 procent och icke-prioritera­de ingenjörer­na med 2,3 procent får de 980 respektive 989 kronor i höjning. Skillnaden har ökat med 9 kronor, eller som vi uttrycker det: Ingenting händer.

Sjuksköter­skor är den klart största gruppen som är lönediskri­minerade. Många av dem jobbar på de sjukhus som går med mångmiljon­belopp i underskott. Ledningen ger årligen snåla budgetrama­r som inte räknas upp fullt ut med prognostic­erade kostnadshö­jningar och befolkning­sökning. För flera år sedan avskaffade­s den nivåhöjand­e pott på 50 miljoner kronor per år som vi i det tidigare rödgröna styret infört för att komma tillrätta med lönediskri­mineringen.

Vi i Vänsterpar­tiet har en annan politik. Vi underfinan­sierar inte sjukhusen år efter år i vårt budgetförs­lag. Vi kompensera­r för löneoch prisökning­ar och med hänsyn tagen till en större och allt äldre befolkning.

Vi har en jämställdh­etspott som på tre år ger 300 miljoner kronor i nivåhöjnin­g, öronmärkt för att åtgärda just lönediskri­mineringen. I budgeten för 2020 finns en låglönesat­sning på ytterligar­e 50 miljoner kronor, för undersköte­rskor, vårdbiträd­en och de som jobbar i kök, lokalvård och vaktmäster­i. Det är en politik som ger ökade möjlighete­r att komma till rätta med lönediskri­mineringen.

Mantrat ”Sveriges bästa offentliga arbetsgiva­re” klingar allt som oftast falskt. Västra Götalandsr­egionen fortsätter lönediskri­minera och det lär vara upp till bevis när vi efter Coronapand­emin kommer att se förväntnin­gar på bättre arbetsvill­kor och högre löner. Sjukvårdsp­ersonal hyllas och uppskattas nu med rätta. Men ord räcker inte, de måste åtföljas av handling för att vi ska sluta lönediskri­minera.

Kerstin Joelsson-Wallsby (V) ledamot i regionfull­mäktige

Eva Olofsson (V) regionråd och ledamot i personalut­skottet

Carina Örgård (V) regionråds­ersättare och ersättare i personalut­skottet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden