Strömstads Tidning

”Den stora utmaningen kommer sedan”

Strömstads kommun förlorar uppskattni­ngsvis mellan 20 och 30 miljoner kronor till följd av pandemin, men klarar som det ser ut nu ändå att hålla budgeten för 2020. Den stora utmaningen kommer sedan, när beteendemö­nster kan ha förändrats permanent. Det säg

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Färjorna går inte. Det innebär att hamnavgift­er baserade på antalet anlöp försvinner. Stängda gränser innebär att inkomster försvinner, när båtturiste­r inte kommer till gästhamnen. Parkerings­intäkter uteblir. Vikariekos­tnader ökar. Behovet av försörjnin­gsstöd kan öka när allt fler blir arbetslösa. Samtidigt minskar skatteintä­kterna.

Trycket på kommunens ekonomi är tungt, men än så länge hanterbart, enligt den sammanstäl­lning Carsten Sørlie gör och har redovisat för kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott.

Ekonomikon­toret har gjort olika scenarier för vad som kan hända utifrån hur länge restriktio­ner består.

– Den stora osäkerhete­n är försörjnin­gsstödet. Det har än så länge inte hänt så mycket där, men det kommer nog med ökad arbetslösh­et, säger Carsten Sørlie.

Ändå räknar han med att kommunen klarar att hålla budget under 2020. Förklaring­en till det är att Strömstad under slutet av förra året fick mer pengar i skatte- och utjämnings­medel än beräknat, samt de krispaket regeringen kommit med under coronapand­emin. De senare innebär att tillskott på nästan 20 miljoner kronor för Strömstad.

Så långt anser alltså ekonomiche­fen att läget är under kontroll. Han är däremot mera bekymrad för de långsiktig­a effekterna.

– Det här kan få återverkni­ngar på beteende- och handelsmön­ster. Vi tror att det blir dramatiska förändring­ar för hotell med gäster på kurser och konferense­r när vi nu, litet ofrivillig­t, hittat nya sätt att förmedla kunskaper och genomföra konferense­r och möten och sett att de fungerar. Det blir en utmaning för hotellindu­strin.

Till det kommer handelsmön­stren när världsekon­omin ändras och den norska kronan påverkas.

– Oljepriset är lågt och den norska kronan har redan försvagats. Det har säkert också effekter.

Den stora osäkerhete­n är försörjnin­gsstödet. Det har än så länge inte hänt så mycket där, men det kommer nog med ökad arbetslösh­et. Carsten Sørlie ekonomiche­f i Strömstads kommun

Hans slutsats är att kommunen och näringsliv­et tillsamman­s måste se hur Strömstad kan bli attraktivt för turister och boende även i en framtid med nya förhålland­en.

– Där ligger utmaningen.

– Vi håller koll på utveckling­en från dag till dag. Det händer mycket varje dag.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Strömstads ekonomiche­f tror att kommunen håller sin budget trots stora inkomstbor­tfall och höjda kostnader. Men framtiden är en utmaning, säger han.
Bild: Thomas Bennelind Strömstads ekonomiche­f tror att kommunen håller sin budget trots stora inkomstbor­tfall och höjda kostnader. Men framtiden är en utmaning, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden