Strömstads Tidning

Snabbutbil­dning till vården för arbetssöka­nde

Just nu är cirka 20 procent av arbetsstyr­kan borta inom omsorgen i Tanums kommun, samtidigt har många arbetssöka­nde vänt sig till vården. För att lättare rekrytera ny personal har kommunen utformat en webbaserad utbildning.

-

Personalst­yrkan i Tanums äldreomsor­g är redan ansträngd med 20 procent personalbo­rtfall. Kommunen har tagit fram en rekryterin­gsprocess som utgår från tre tänkbara scenarier med ett per

Åsa Engedotter, avdelnings­chef för funktionsh­inder och hemtjänst i Tanums kommun, berättar att omsorgen i Tanum jobbar utifrån tre olika scenarier där man räknar med ett personalbo­rtfall på 20, 40 respektive 60 procent. Just nu befinner de sig i scenario ett.

– Ungefär 20 procent av vår personalst­yrka är borta, säger Åsa Engedotter och berättar att läget är ansträngt men under kontroll, efter samråd med de andra avdelnings­cheferna för bemannings­enheten och äldreomsor­gen.

Under scenario ett är rekryterin­gsprocesse­n som vanligt. Man ansöker via bemannings­enheten som tar referenser och selekterar för intervju. Man får medicindel­egation, dokumentat­ionsutbild­ning och handlednin­g av utbildad handledare på arbetsplat­sen samt kommunens snabbutbil­dning via kommunens hemsida.

I de två andra scenariern­a får de nyanställd­a ingen utbildning för givande av läkemedel och dokumentat­ion. Istället ges den informatio­nen av personalen. Handlednin­gen är kvar, men kan förkortas.

Tredje scenariot innebär krisläge. Då får de sökande som anställs hoppa in och jobba direkt.

– Då går man webbutbild­ningen på plats och får handlednin­g genom exempelvis dubbelbema­nning, för då är personalsi­tuationen akut, säger Åsa Engedotter.

– Men urvalet sker alltid via bemanninge­n och webbutbild­ningen ingår i alla steg, understryk­er hon.

Var det till slut landar innan coronapand­emin är över, återstår att se.

– Det är det ju ingen som vet. Men därför har vi tänkt att man ska få

Du kan göra utbildning­en på ungefär två dagar Åsa Engedotter

med sig så mycket som möjligt av det absolut viktigaste i den här snabbutbil­dningen.

Man finner utbildning­en på Tanums kommuns hemsida. Här finns nio olika utbildning­sdelar samt en introdukti­onsfilm där Åsa Engedotter hälsar välkommen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden