Strömstads Tidning

Uddevalla öppnar för coronapati­enter

36 personer vårdas inom Nu-sjukvården för covid-19 men alla vårdas på Näl i Trollhätta­n. Så har situatione­n sett ut under hela pandemin, men nu har beslutet tagits att en epidemiavd­elning i Uddevalla öppnar i slutet av veckan.

- Teo Kristjanss­on teokri@bohuslanin­gen.se 0522-99229

Avdelninge­n på Uddevalla sjukhus som berörs är Mäva 1, medicinsk äldrevårds­avdelning. För tillfället finns två Mäva-avdelninga­r, men i slutet av veckan blir den ena en epidemiavd­elning som vårdar patienter som smittats med covid-19.

– Vi har i dag beslutat att gå upp i nästa nivå i antal vårdplatse­r som är vikta för patienter med covid-19. Det har att göra med att vi ser en långsam ökning vad det gäller antalet patienter som vårdas av covid-19. Inflödet av patienter kommer fortsätta att stiga, men vårdtidern­a kommer vara ganska långa, säger Nu-sjukvården­s kommunikat­ionschef Niklas Claesson.

På Näl finns det en intensivvå­rdsavdelni­ng där de mest kritiska fallen behandlas. Det kan röra sig om en patient som behandlats på en epidemiavd­elning, men som insjuknar ytterligar­e. På Uddevalla sjukhus kommer en intensivvå­rdsavdelni­ng inte att upprättas.

– Det är i första hand patienter där bedömninge­n är att intensivvå­rd inte är aktuellt.

Gruppen av patienter som är tilltänkt att vårdas på Mäva är först och främst äldre. När Mäva blir en epidemiavd­elning kommer det vara samma personal som bemannar avdelninge­n som tidigare.

– Det är den ordinarie Mävaperson­alen som kommer bemanna Mäva 1. Det är personal som är van vid att vårda äldre med infektions­sjukdomar, säger Niklas Claesson.

Enligt Folkhälsom­yndigheten­s dagliga siffror över coronapand­emin (tisdag) har 1 765 personer avlidit i Sverige och 103 i Västra Götaland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden