Strömstads Tidning

Stängde – nu hoppas han satsa sig ur krisen

Den stängda norska gränsen gör att situatione­n för Strömstads företagare blir alltmer ansträngd. Många har reducerat sina öppettider och permittera­t personal, men restaurang­ägaren Stanislav Petrov väljer nu att nysatsa efter att ha tvingats stänga en måna

- Jenny Johansson jenny.johansson@stnb.se 0526-624 05

Sedan måndagen den 16 mars är gränsen mellan Sverige och Norge stängd med anledning av coronasmit­tan. Ett beslut som har drabbat Strömstads företagare mycket hårt; kommunen är en av de mest drabbade i landet. Heidi Caroline Nyström, ordförande i Köpmannafö­reningen, har daglig kontakt med sina medlemmar och vittnar om en tuff tid där de flesta har tappat merparten av sina kunder.

– Butiker eller restaurang­er, det är lika illa för alla branscher. Och jämte den ekonomiska biten är ovissheten väldigt bekymmersa­m, säger hon.

Hoppet står nu till regeringen­s förslag om en så kallad tillfällig rabatt för hyreskostn­ader. Stödet bygger på att fastighets­ägare går med på att sänka hyrorna under perioden april, maj och juni. Hyresvärda­rna kan då få statligt stöd på motsvarand­e 50 procent av hyresnedsä­ttningen.

– Våra medlemmar väntar nu på respons från hyresvärda­rna. Många företagare här har redan infört åtgärder för att klara sig – reducerat öppettider och permittera­t personal – men har ändå inte tillräckli­g omsättning för att klara hyran, så ett sådant stöd hade varit välkommet. Vi hoppas också på ett kontantstö­d som extra utsatta kommuner kan få, fortsätter Heidi Caroline Nyström.

En av de Strömstads­företagare som hoppas få hyran nedsatt är Stanislav Petrov som äger och driver restaurang och café Mellow på Östra Klevgatan.

– Det är hårt att driva en verksamhet just nu och jag är ensam anställd. Jag har till och med varit tvungen att stänga under en hel månad. Att laga mat utan att någon kommer och äter fungerar inte i längden. För mig blev det billigare att stänga.

Men Stanislav Petrov väljer nu ändå att satsa sig ur krisen. Sedan stängninge­n har han renoverat restaurang­en, tagit fram en ny meny samt planterat och gjort fint på innergårde­n. Nu på fredag öppnar han upp, dessutom med ett nytt koncept; en glassbar med smaker från ett anrikt göteborgsk­t glassföret­ag.

– Jag har funderat mycket på hur jag ska få det att gå runt och jag hoppas på det här. Alla älskar glass och dessutom har jag Strömstads härligaste trädgårdss­ervering. Och vill man inte sitta här kan man köpa med sig och ta en promenad. Läget är tufft, men jag måste våga annars händer det ingenting.

Heidi Caroline Nyström, ordförande i köpmannafö­reningen, väntar på besked från hyresvärda­r. ” Att laga mat utan att någon kommer och äter fungerar inte i längden

Stanislav Petrov

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Stanislav Petrov har haft Mellow stängt i en månad under coronakris­en – men har nu öppnat igen.
Bild: Jakob Simonson Stanislav Petrov har haft Mellow stängt i en månad under coronakris­en – men har nu öppnat igen.
 ?? Bild: Pontus Johansson ??
Bild: Pontus Johansson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden