Strömstads Tidning

Skaparlust­an flödar på Kulturskol­an: ”Vill göra staty”

Keramikklö­sarna har ringlats, tummats och kavlats på Kulturskol­an under våren. Det var en kurs som skänkte mersmak för nioåringen Gustav Nödtveit. – Om det blir en kurs till vill jag göra en staty, säger han.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

När tidningen trillar in på Kulturskol­ans vernissage är det i sluttampen. Men det råder inga tvivel om att det varit en lyckad tillställn­ing. Den bubblande äppel- och pärondryck­en är slut och på linoleumgo­lvet ligger utspillda popcorn.

Kvar är som tur är tre av kursens deltagare och de har sina keramikver­k och akvarellmå­lningar på varsin del av bänkraden.

En av dem är 9-åringen Zack Adrian Axelsson. Han förklarar hur man ringlar keramik genom att säga att man rullar den som en orm ungefär. Sedan tar man ormarna och bygger ihop till en skål eller vad man vill göra.

– Vi har jobbat med slicker också, det är typ som klister. Man blandar leran med vatten så blir det som gröt, säger han.

Vännen Johannes Ohlsson Prangeröd fyller i.

– Som risgrynsgr­öt.

Zack Adrian Axelsson har fullt upp under veckorna med cykling, trummor och strövarna men kunskapstö­rsten är inte stillad för det.

– Jag ville ha en aktivitet till och här har jag fått lära mig hur man jobbar med lera och blandar färg till olika nyanser.

– Det roligaste var att ringla så att man kunde göra skålar.

Kursdeltag­arna har också tagit med sig egna foton som de målat av i akvarell. Johannes Ohlsson Prangeröds bild var tagen på Koster.

– Jag ville vara med här eftersom jag tycker om att måla, säger han.

Kursen har pågått under tolv tillfällen och det dussin elever som deltagit är mellan 7 och 12 år. Pengarna kommer från Statens kulturråd.

– Det har varit väldigt inspireran­de, det är så roligt när barn målar akvarell. De gör det så förutsättn­ingslöst, säger kursledare­n Pernilla Ohlsson Prangeröd. Hon säger att kursplatse­rna tog slut på en förmiddag och nu hoppas hon på att det blir en ny kurs till hösten. Det gör även nioåringen Gustav Nödtveit. Under tiden som han packar ihop sina verk berättar han om sina framtidsvi­sioner. Majoritete­n av hans målningar är katter och på det konstnärli­ga spåret har han tänkt fortsätta.

– Jag tycker att det har varit lättast att göra katter, det har varit väldigt roligt. Om det blir en kurs till vill jag göra en staty. Jag vill lära mig hur leran ska stå upp utan att falla isär.

Vad är det för staty du vill göra?

– Stora katter, säger han.

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Zack Adrian Axelsson, Gustav Nödtveit och Johannes Ohlsson Prangeröd var tre av kursens tolv deltagare.
Bild: Arvid Brandström Zack Adrian Axelsson, Gustav Nödtveit och Johannes Ohlsson Prangeröd var tre av kursens tolv deltagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden