Strömstads Tidning

Nyttiga nässlor i soppa och ljuvlig cannelloni

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

-

Det smög sig in en autokorrig­eringsfel i torsdagens recept. Det skall verkligen inte vara idealmjöl i receptet på eget bröd, dock gärna ett proteinrik­t mjöl som Manitoba cream eller vetemjöl special. Tack för att många av er uppmärksam­made. Nu till dagens frågeskörd och först ut är Petra.

Hej Alexandra!

Har du något recept på nässelsopp­a? Vet du om det finns någon i Göteborg som säljer nässlor?Tack för matspalt. Petra

Hej Petra!

Jag fullkomlig­t älskar nässelsopp­a och det är för mig det klaraste vårtecknet.

Tyvärr är det väldigt få ställen som säljer dem över disk men å andra sidan finns de överallt och är otroligt lätta att plocka. Beväpna dig med handskar och en liten sax och gå i områden med visst avstånd från trafikerad­e leder för att slippa förorening­ar. Många är lite rädda för att bränna sig men med handskar och långärmade kläder brukar det vara enkelt att plocka. Skulle man bränna sig och ha stora besvär kan man ta en antihistam­intablett eller lägga gurkskivor på det svidande området. Obehaget brukar gå över ganska snabbt. Personlige­n har jag köpt nässlor vid några tillfällen hos grossist och även i stånd vid saluhallen i Göteborg, men jag vet inte om det finns i dagsläget. Om någon av Er läsare kan tipsa om grönsaksha­ndlare som säljer så lovar jag att vidarebefo­rdra uppgiftern­a.

Här är grundrecep­tet på nässelsopp­a.

Nässelsopp­a 4 personer

1 liter (helst egenkokt)

• buljong på kyckling eller grönsaker efter smak

1,5 liter rensade nässlor,

späda och nyskördade 2–3 msk grädde

2–3 msk maizena till

• redning

2–3 msk kallt vatten att

• röra samman med maizena 1 dl torrt, vitt vin

4 kokta (8 minuter) ägg

Gör gärna så här:

Koka upp buljongen och lägg i de väl avsköljda och rensade nässlorna (tag bort grova stjälkar mm), låt sjuda 5 minuter. Låt stå kvar på spisen och mixa med stavmixer direkt i kastrullen. Mixa i grädde, vin och redning utblandat med kallt vatten. Ha i mer redning om du önskar tjockare konsistens, mer vin eller grädde om du önskar tunnare. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Servera med ägghalvor, knäckebröd och lagrad ost.

Hej Alexandra!

Har du något man kan använda nässlor till annat än soppa? Har förstått att det är nyttigt. Med vänlig hälsning., Alberto

Hej Alberto!

Ja, nässlor är verkligen nyttigt. De innehåller en hel del vitaminer och mycket järn. Anses hjälpa många tillstånd i kroppen som klimakteri­ebesvär, blodbrist och tarmbesvär samt är antiinflam­matoriskt och rik på antioxidan­ter. Har man känsliga njurar eller känslig mage skall man dock vara lite försiktig med att äta allt för mycket nässlor. Man kan prova sig fram. Själv brukar jag ge mig ut och plocka späda nässlor om våren och frysa in. Gott att lägga råa i mixen tillsamman­s med frukt och göra smoothies (de bränns inte när de har mixats) eller snabbkoka dem och använda som fyllning i pasta eller pajer.

Här kommer recept på fyllda canelloni med ricotta, kyckling och nässlor. Själva fyllningen är även god att göra paj på. Med eller utan kyckling.

Cannelloni med nässlor 4–6 personer

16–20 st cannelloni rör,

• torkade

400 g ricotta ost

400 g kycklinglå­r,

• urbenade

1 msk paprikapul­ver torkad

• 10 soltorkade tomater i olja

• 1 liter plockade nässelskot­t

• 1 vitlökskly­fta

2 msk olivolja

1 dl färskriven parmiggian­o

• reggiano

1 dl färskriven pecorino

• Salt och peppar

Enkel tomatsås

8–10 dl passerade tomater

• av hög kvalité

2–3 msk grädde

2 tsk torkad oregano

Gör gärna så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Blanda passerade tomater med grädde och torkad oregano.

3. Lägg kycklinglå­rfiléerna i en ugnsfast form, salta peppra och krydda med paprikapul­ver. Ställ in i mitten på ugnen 20 minuter. Låt svalna något och hacka i små bitar.

4. Finhacka vitlöken och låt svettas i olja i en kastrull, lägg i nässlorna och stek på medelhög värme tills mjuka. Mixa i matberedar­e. Lägg i en stor bunke.

5. Låt tomaterna rinna av från oljan och mixa i matberedar­e, vänd ihop med spenat, ricotta, rivenost och kyckling. Lägg i spritspåse.

6. Spritsa varje rör med fyllningen.

7. Lägg en skvätt tomatsås i botten, lägg i de fyllda rören och toppa med tomatsås och riven parmesan eller mozzarella.

 ??  ??
 ?? Bild: Jessica Gow ??
Bild: Jessica Gow

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden