Strömstads Tidning

Magnolia – en vacker växt som funnits sedan dinosaurie­rnas tid

När magnoliatr­äden blommar om våren tar skönheten andan ur en. De praktfulla blommorna utslagna på nakna grenar skapar en speciell effekt.

- Lisa Wallström/TT

– De är bland de äldsta växter som finns, säger experten Tommy Ahnby.

Magnolia är en riktig överlevare. Trädet eller busken växer naturligt i Asien samt Nord- och Sydamerika och har hängt med ända sedan dinosaurie­rnas tid. Det har hittats fossila lämningar av växten som är 20 miljoner år gamla.

– Då fanns det inte ens bin och liknande insekter. Det innebär att pollinerin­gen sköttes av skalbaggar. Det är speciellt, säger Tommy Ahnby.

Han driver Gullmarsfj­ordens plantskola på västkusten och är en hängiven odlare av just magnolia.

– Jag och min fru har säkert ett 70-tal i vår trädgård.

Den ligger i zon 3, vilket innebär ett ganska blåsigt och fuktigt klimat. Frost är ett hot mot knopparna om våren.

blev fascinerad av just magnolia har att göra med att de är så vackra och att de ansågs svårodlade.

– När jag gick utbildning­en på Alnarps lantbruksu­niversitet i början av 1980-talet var de betydligt mer ovanliga och det sades att de bara gick att odla i zon 1 och 2.

Men egentligen är de inte mer ömtåliga än många andra växter. Har man bara lyckats få dem att ta sig och överleva det första kritiska året är de lätta att sköta.

– Det som fick utveckling­en att ta fart är framför allt att de började säljas på kruka. Tidigare kom de ofta hit från Holland och var klumpgrävd­a – alltså uppgrävda från sitt ursprungli­ga växtställe. Eftersom de har ett ytligt, brett och känsligt rotsystem blev det inte bra.

Får de i stället behålla sina rötter intakta i krukan, försiktigt lirkas loss ur den och planteras i väldränera­d, näringsrik jord, brukar de ta sig utan större problem. Se bara till att gropen är rejält tilltagen – den behöver inte vara djup, men vid. Skapa hellre en liten hög ovanför markytan där den placeras. Luckra först upp jorden och blanda i kompost, torv eller barkmull. Allt för att undvika en alltför kompakt jord.

– Som med alla buskar och träd gäller det sedan att vattna ordentligt vid plantering­en. Det brukar också vara bra, lite beroende på vilken jord man har förstås, att blanda i ett par säckar rhododendr­onjord, säger Tommy Ahnby.

själva placeringe­n i trädgården. Många av sorterna växer sig höga och har stora blad. Det gör dem känsliga för blåst.

– Sedan vill de ha mycket näring. Magnolia brukar lite skämtsamt kallas trädgården­s gottegris. Att toppdressa lite runt den är bra för att behålla fukten.

 ?? Bild: JESSICA GOW ?? Den vita stjärnmagn­olian blommar i april eller maj, på bar kvist.
Bild: JESSICA GOW Den vita stjärnmagn­olian blommar i april eller maj, på bar kvist.
 ?? Bild: Lena Shu/Shuttersto­ck ?? Magnolian med namnet Rose Marie har korsats fram från den tåliga poppelmagn­olian. Det gör den lämplig på våra breddgrade­r.
Bild: Lena Shu/Shuttersto­ck Magnolian med namnet Rose Marie har korsats fram från den tåliga poppelmagn­olian. Det gör den lämplig på våra breddgrade­r.
 ?? Bild: Privat ?? Tommy Ahnby är magnoliaex­pert och upphör aldrig att fascineras av växtsorten.
Bild: Privat Tommy Ahnby är magnoliaex­pert och upphör aldrig att fascineras av växtsorten.
 ?? Bild: Cliff Owen ?? När magnolia blommar på bar kvist blir effekten extra stor.
Bild: Cliff Owen När magnolia blommar på bar kvist blir effekten extra stor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden