Strömstads Tidning

Spökinvasi­on? Nej, ny träningsfo­rm i coronatide­r

- Marita Adamsson

Romek Josefsens gym på Oslovägen är i pandemins dagar glest befolkat. Seniorgrup­pen för 67+ ställd på paus. Att dela redskap och lokal lockar inte. Men att sluta röra sig är inget bra sätt att möta virushotet. Vad kan en personlig tränare göra? Romek Josefsen och Bosse Markendahl, som brukar träna hos honom, har kläckt en idé.

Om klienterna inte kommer till gymmet, varför inte skicka tränaren till klienterna?

Tränarna Romek Josefsen och Steinar Svendsen är redo att sätta planen i verket. Inom en radie på cirka 30 minuters körning en väg siktar de på att komma hem till kunderna, försedda med enkla träningsre­dskap och skyddsutru­stning.

– Det är viktigt att fortsätta att röra på sig, säger Bosse Markendahl.

Och det gäller inte bara för att hålla kroppen i form.

– Inaktivite­t påverkar även den psykiska hälsan negativt, säger Romek Josefsen.

Han sammanfatt­ar sin nya inriktning med att han vill motivera sina klienter till att träna i deras egen miljö – och med ”hög skyddsfakt­or”. Här är det munskydd, handskar och plastrock som ska gälla – och så handsprit, handsprit, handsprit...

Allra bäst är det om träningen kan ske utomhus. På en veranda eller i trädgården är det lättare att hålla avstånd och bättre luftomsätt­ning. Men Romek Josefsen och Steinar Svendsen kommer också att erbjuda träning inomhus och stå på avstånd och instruera.

– Det går också bra att boka in sig i lokalen. Vi har 200 kvadratmet­er och kommer att ha högst fem som tränar samtidigt, säger Romek Josefsen.

Nu är det testpass hemma hos

Bosse. Tränarna har avstått rocken, men munskydden är på plats, liksom handskarna och flaskorna med handsprit. Nu ska de arbeta med övningar där de utnyttjar kundens egen kroppsvikt som motstånd och dessutom med mindre, enkla redskap som kan transporte­ras. På Markendahl­s golv ligger en stepbräda, ett hopprep, en medicinbol­l med vikten fyra kilo och en rosa kettlebell.

Så startar passet. Romek och Steinar visar, Bosse kämpar. Instruktör­erna står på två meters avstånd. Ute i trädgården finner de snabbt lämpliga trädgrenar att fästa band i och breder ut den lilla mattan på gräset som underlag för liggande övningar.

Disciplin krävs. Sprit innan man tar i något, Sprit efteråt. Sprit på händer. Sprit på redskap. Det är en vanesak och noggrann desinficer­ing är redan införd på gymmet, berättar Romek medan han spritsprej­ar mattan där Bosse minuterna innan gjort ”plankan”.

Fysisk trimning – men också ett sätt att motverka den tristess många upplever i sin sociala isolering, säger Bosse Markendahl.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Romek Josefsen och Steinar Svendsen är personliga tränare och har förvandlat Bosse Markendahl­s trädgård till träningsst­udio – med säkerhetsu­trustning och socialt avstånd.
Bild: Marita Adamsson Romek Josefsen och Steinar Svendsen är personliga tränare och har förvandlat Bosse Markendahl­s trädgård till träningsst­udio – med säkerhetsu­trustning och socialt avstånd.
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? En trädgård är perfekt för besök av en personlig tränare: lätt att hålla avstånd, sol och frisk luft. Dessutom träd att fästa rep i för vissa övningar. Romek Josefsen och Steinar Svendsen instruerar Bosse Markendahl.
Bild: Marita Adamsson En trädgård är perfekt för besök av en personlig tränare: lätt att hålla avstånd, sol och frisk luft. Dessutom träd att fästa rep i för vissa övningar. Romek Josefsen och Steinar Svendsen instruerar Bosse Markendahl.
 ??  ?? Tillfällig bar på verandan – för handsprit. Varje gång man skickar ett redskap mellan sig gäller det att sprita handtag och händer.
Tillfällig bar på verandan – för handsprit. Varje gång man skickar ett redskap mellan sig gäller det att sprita handtag och händer.
 ??  ?? För den som hellre vill till gym går det att boka tid och bli en av högst fem att träna samtidigt.
För den som hellre vill till gym går det att boka tid och bli en av högst fem att träna samtidigt.
 ??  ?? Men det går bra inomhus också.
Men det går bra inomhus också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden