Strömstads Tidning

Gunilla Håkansson: Fem overkliga månader i Bohuslän

-

Det närmar sig fem månader för mig i Bohuslän – och vilka fem månader sedan! Det var ju spännande och ovant för mig rent personlige­n att börja på Strömstads Tidning och flytta upp efter två decennier som chefredakt­ör på veckotidni­ngen Allas i Malmö och ett kort mellanspel som nyhetschef på Östran. Snudd på overkligt faktiskt.

Trots regnet och stormarna så kändes det som om Strömstad alltid var lite vackrare, ljusare och lite soligare. Inte bara själva stadens utseende, utan också invånarnas nyfikna vänlighet.

Vädret i vintras förtog ju en del av upplevelse­n ändå. Jag såg därför verkligen fram emot att få se Strömstad blomma upp, tänk att med egna ögon få se Rännaredag­en och att få reta sig lite på turister och badjävlar nu när jag själv är bofast i landskapet. Livsandarn­a var på väg att återvända med ljuset, men då kom nästa känsla av overklighe­t som ökade i takt med att covid19-smittan spred sig i Bohuslän precis som i övriga världen.

Statsminis­tern höll tal till folket, kungen likaså och jag som har en engelsk sambo lyssnade också till Queen Elizabeth. Karantän, isolering och fysisk distans för att sakta ner smittsprid­ningen tär på mångas psyken. Ovan nämnda sambo flyttar snart upp till Bohuslän, men att jobba hemma innebär just nu att jag inte träffar någon vare sig på dagar eller kvällar, det är svåruthärd­ligt. Jag längtar så till redaktione­n med Sveriges vackraste utsikt! Inte bara för utsikten, utan framförall­t för att åter få mina fantastisk­a kollegor.

” Norra Bohuslän har drabbats hårdast, men kommer också resa sig snabbast.

För Strömstad och Tanum är krisen än mer påtaglig än i övriga landet. Här är många beroende av gränshande­l året om och turismen, särskilt på sommaren, så klart. Kommunens ekonomiche­f Carsten Sørlie konstatera­r att budgeten kommer att gå ihop i år, tack vare statliga coronabidr­ag. Men han oroas över att många kanske hinner få nya beteendemö­nster under krisen – färre konferense­r, färre turister, färre norska shoppare ...

Jag är optimistis­k. Är det något vi längtar efter så är det att resa, turista och uppleva. Och att åka utom Norden kommer nog de flesta välja bort det närmaste året, för att inte säga åren. Och norskar vill handla billigt igen så snart det går!

Norra Bohuslän har drabbats hårdast, men kommer också resa sig snabbast. Och på lite längre sikt kanske fler inser att man inte måste resa över halva jordklotet för att få uppleva något fantastisk­t, så att turismen från Sverige och övriga Norden ökar mer än de långväga gästerna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden