Strömstads Tidning

Vill ge ensamkomma­nde försprång i bostadskön

Vid årets slut kan inte de ensamkomma­nde ungdomarna bo kvar på Crusellska. Därför vill Feministis­kt initiativ ge dem extra skjuts i bostadskön.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Utan personnumm­er går det inte att ställa sig i bostadskön. Och när ungdomarna på Crusellska rullade in i Sverige skulle det dröja innan de fick sina sista fyra siffror.

– Eftersom vi vet precis när de här personerna kom till Sverige vore det rimligt att ge dem kötid i Strömstads­byggen från den tidpunkt de kom hit, så att de kan söka boende som alla andra, sa Marielle Alvdal (Fi) under torsdagens kommunfull­mäktige.

Förslaget ingick i en motion som nu ska vidare till kommunstyr­elsen. En anledning till att frågan är relevant nu är att pastoratet­s kontrakt med Crusellska löper ut vid årsskiftet och socialnämn­den har beslutat att inte förlänga det.

– Då måste det finnas boendealte­rnativ, sa Marielle Alvdal (Fi).

Förslaget välkomnas av diakonen

Stefan Mortensen på Strömstads pastorat som i dag har hand om Crusellska.

– Det hade kunnat gynna dem att bli egenbosätt­are, det hade varit det ultimata om de fick en sådan fördel. De här killarna behöver all hjälp de kan få för att etablera sig i kommunen.

Enligt Stefan Mortensen har coronakris­en satt käppar i integratio­nshjulen.

– De går sina utbildning­ar för att kunna etablera sig på arbetsmark­naden men nu ser inte den möjlighete­n särskilt bra ut. Det är en svår tid. Men de gör allt de kan, de vill inget hellre än att starta ett eget liv.

I höstas klubbades att pastoratet kunde husera ungdomarna hela år 2020. I samband med det sa Stefan Mortensen att hemlösa ungdomar hade kunnat leda till ökad kriminalit­et.

– Det enda killarna vill är att få göra rätt för sig och få egen chans att försörja sig. Och att någonstans att bo.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? ”Eftersom vi vet precis när de här personerna kom till Sverige vore det rimligt att ge dem kötid i Strömstadb­yggen från den tidpunkt de kom hit”, sa Marielle Alvdal (Fi) under torsdagens kommunfull­mäktige.
Bild: Thomas Bennelind ”Eftersom vi vet precis när de här personerna kom till Sverige vore det rimligt att ge dem kötid i Strömstadb­yggen från den tidpunkt de kom hit”, sa Marielle Alvdal (Fi) under torsdagens kommunfull­mäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden