Strömstads Tidning

En framgångsr­ik poet som också är representa­tiv hustru

-

Vår Profil är poet. Hon är mycket känd. Men hon blev ändå väldigt förvånad när hon kom till Kina. Där blev hon varmt mottagen på ett bibliotek. Plötsligt steg en kinesisk student fram och började läsa en av hennes dikter – inte på kinesiska utan på originalsp­råket! Det hade hon inte väntat sig.

Vi har svårt för att lära oss kinesiska. Säkert gäller också det omvända – att kineserna har svårt för att lära sig våra språk. Vår Profil kommer dessutom från ett land som har ett ganska krångligt språk. Så den unge studenten måste ha förberett sig noga för att kunna läsa dikten.

Vår Profil heter Elina. Det har gått bra för henne som författare. År 1999 kom hon ut med sin första diktsamlin­g. Den belönades med ett prestigefy­llt pris. Sedan dess har hon gett ut ytterligar­e två diktsamlin­gar och även haft sina dikter med i olika antologier.

Elina har berättat hur hon arbetar. Hon håller inte på och filar på sina texter, utan litar på den inspiratio­n som hon får när hon börjar skriva. Dikterna blir färdiga direkt. Sedan läser hon upp dem för sin man, för att höra vad han tycker.

Det var inte helt självklart att hon skulle bli poet. När hon var ung lutade det mer åt att hon skulle komma att ägna sig åt någonting kopplat till musik.

Hon gick i en musikklass i grundskola­n. Dessutom sjöng hon i kör. Som äldre avlade hon en musikskole­examen, med dragspel som huvudinstr­ument.

Vår Profil kan alltså spela dragspel. Det är ett musikinstr­ument som är mycket populärt i hennes hemland. Det här är något som hon har gemensamt med drottning Silvia i Sverige. Hon kan också spela dragspel.

Att skriva poesi ger inte några grova pengar. Därför har Elina aldrig varit poet på heltid. Hon har studerat på universite­tet. Där läste hon sådana ämnen som statskunsk­ap, ekonomi, internatio­nella relationer och politisk historia.

Sedan började hon jobba. Hennes

cv är en diger läsning: Forsknings­assistent, informatör, verksamhet­sledare och kommunikat­ionschef.

Vår Profil har fått möjlighet att träffa många kända personer. I juli 2018 hade hon besök av en före detta fotomodell som heter Melania. De åt frukost tillsamman­s.

Melania hade kommit till Elinas hemland tillsamman­s med sin man Donald. De hade ett mycket pressat schema. Därför blev det bara ett frukostmöt­e. Men Melania var nöjd och skrev ett vänligt tackbrev till vår Profil.

I augusti 2018 hade Elina en annan prominent gäst. Det var en blond presidentf­ru som heter Brigitte. Hon hade kommit för att besöka huvudstade­ns Franska skola.

Eleverna jublade när Brigitte kom trippande på 10 centimeter höga stilettkla­ckar, klädd i en figursydd kavaj och smala byxor. Vår Profil höll en något lägre profil i en grön klänning och ballerinas­kor.

Av det här förstår vi att Elina lever ett mycket speciellt liv. Det beror på att hon har gift sig med en man som varit mycket framgångsr­ik och som alltid verkar mycket lugn. Vi kan kalla honom för Calm.

Det är oklart hur länge de har känt varandra. Men år 2005 intervjuad­e vår Profil Calm för en artikel som hon skulle skriva i en tidning. Kanske blev detta det verkliga startskott­et för deras romans. Calm var mycket äldre än Elina. Han var änkling och hade två pojkar. Men allt fungerade bra. Och den första januari 2009 gifte de sig.

Calm fick vad han behövde. Han fick en fru som tog hand om honom. Kanske bidrog det till att han slutade röka 2010.

Vår Profil gillar litteratur. Hon tycker också om att röra sig i naturen och fotografer­a djur och växter.

Hon kommer från en stad i den västra delen av landet. Där har hon växt upp tillsamman­s med sin far, sin mor och en bror. De har valt att hålla en låg profil och framträder sällan i media.

Calm fick en sak till som var bra att ha. Han fick en mycket representa­tiv fru. Det fick han nytta av i mars 2012. Då valdes han till president, vilket innebar att Elina blev landets första dam.

Vår Profil har en klänning som är gjord av björkar! Den bar hon på nationalda­gen den 6 december 2018. Klänningen gjordes av cellulosa som omvandlade­s till textil på ett universite­t och blev en symbol för landets miljöarbet­e.

Och så har hon blivit mamma. Det skedde i februari 2018. Då fick hon och Calm en liten pojke som döptes till Aaro. Presentern­a strömmade in. De fick så många babysockor att de kunde ge bort 150 par till ett barnsjukhu­s. Vilket ger en antydning om hur populär vår Profil är.

Vem är hon?

” Kanske blev detta det verkliga startskott­et för deras romans

Förra veckans Profil: Gunde Svan. Föddes i Järna i Dalarna den 12 januari 1962. Framgångsr­ik längdskidå­kare som bland annat tagit 4 OS-guld och 7 VM-guld. Har också gjort karriär som programled­are i tv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden