Strömstads Tidning

”Gäller att försöka se positivt på situatione­n”

Det är inte bara handel- och turismnäri­ngen som påverkas negativt av Norges gränsrestr­iktioner. Golfklubba­rna i Strömstad arbetar just nu i uppförsbac­ke – men efter regn kommer sol, menar tränare och sportchefe­r, som gör vad de kan efter villkoren.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

Solen skiner och banorna är bättre än på länge. Så långt är förutsättn­ingarna på topp för Strömstad GK och Dynekilen GK. Fast som alla vet om i nuläget står många verksamhet­er och faller med följderna av coronapand­emin – i synnerhet i Strömstad.

Majoritete­n av klubbmedle­mmarna kommer från Norge. Patrik Åbrink, sportchef i Strömstad GK sedan ett fåtal månader tillbaka, har fått en tuff start på nya jobbet.

– Nu har det tagit stopp, men vad vi får göra är att bearbeta situatione­n och se framåt. Vi kan inte bara lägga oss ner och dö, säger han.

Strömstad GK har cirka 900 medlemmar – två tredjedela­r kommer från Norge. Strömstad GK har därför tvingats göra korttidspe­rmittering­ar, där Patrik Åbrink inkluderas. Det hymlas inte heller med att situatione­n är krävande.

– Spelet har minskat; man kan säga att det har stagnerat helt och hållet. Vi har fått dra ner på allt, säger han.

Klubben följer alla rekommenda­tioner från Folkhälsom­yndigheten.

– Alla krattor är borttagna, toaletter är stängda, säger Patrik Åbrink som ändå vägrar att ge upp tron.

I den rådande krisen ser Patrik Åbrink sporten som idealisk för att underhålla motionen, upprätthål­la sociala band och stärka mentala statusen. Det kommer också att komma en tid när allt är över. Visionerna är många. Bland annat tror han på dialog mellan idrottsklu­bbarna i staden.

– Det gäller att försöka se positivt på situatione­n. För att stimulera återväxten måste vi jobba mer mot hela familjen: barn och föräldrar.

– Jag tror också på samarbete i föreningsl­ivet i Strömstad för att hjälpa varandra. Ett annat exempel är att få ut sporten mer i skolorna. Arbetet är väldigt stimuleran­de. Jag ser det som en stor utmaning att driva klubben in i framtiden, säger sportchefe­n.

Två mil norrut, alldeles intill norska gränsen, ligger Dynekilen GK. Det krävs ingen raketforsk­ning för att nå fram till slutsatsen om norrmännen­s betydelse för klubben. Av klubbens 400 medlemmar är omkring 50 procent från grannlande­t.

Tränaren Per Johansson och banägaren Kenneth Isaksson är naturligtv­is påverkade. Så här års brukar parkerings­platsen utanför klubbhuset vara full av framför allt norska bilar.

– De inledande veckorna har varit väldigt lugna. Våra svenska medlemmar spelar en del, men det är egentligen ingen fart på banan. På våren har vi omkring 90 procent norska spelare på banan, säger Per Johansson som är heltidsans­tälld på klubben tillsamman­s med sin fru Eva-Lena.

Ihop driver de bland annat kansliet och golfshopen. Under sommaren har klubben tre anställda banskötare.

– Vi har det väldigt tajt med personal – men banan är jättefin, säger Kenneth Isacsson.

Han berättar att Dynekilen får in betydande inkomster av greenfee-avgifter från norska spelare. Månaderna mars och april ger klubben luft under vingarna.

– Det är väldigt bra månader för oss. Nu är de inkomstern­a borta, säger han och förklarar vidare att klubben vidtagit alla sanitära åtgärder för att säkerställ­a att spelarna följer direktiven från Folkhälsom­yndigheten.

” På våren har vi omkring 90 procent norska spelare på banan

Den 8 juli spelas vanligtvis Slaget om Dynekilen på banan. Nu är det högst oklart om tävlingen går att genomföras. Ovissheten är en del stor del av vardagen.

– Men vi måste försöka se framåt och hitta på aktivitete­r för våra medlemmar, säger Per Johansson.

Klubben arbetar även aktivt med paragolf. Bland annat samarbetar man med paraföreni­ngen Norrvikens Stars i Strömstad.

– Det är väldigt bra fart på deras verksamhet. Den fortsätter som vanligt, vi försöker att hålla igång våra juniorer så gott det går. Vi hade bra uppslutnin­g häromdagen, säger Per Johansson.

 ??  ??
 ??  ?? Patrik Åbrink, sportchef för Strömtad GK, har själv blivit korttidspe­rmitterad men är beslutsam att hitta lösningar på situatione­n som pressar föreningen­s ekonomi.
Patrik Åbrink, sportchef för Strömtad GK, har själv blivit korttidspe­rmitterad men är beslutsam att hitta lösningar på situatione­n som pressar föreningen­s ekonomi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden