Strömstads Tidning

Behöver pass för att ta sig till jobbet

Nichlas Blomqvist från Strömstad är en av alla dem som pendlar till sitt arbete i Norge och numera behöver visa pass och intyg vid gränsen. – En del tycker det är konstigt att vi inte behöver sitta i karantän när vi kommer hem.

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Nichlas Blomqvist från Strömstad jobbar på norska sidan. Han berättar om hur det fungerar att pendla när gränsen är stängd och om hur han blir bemött som svensk i Norge nu.

Det är fredagskvä­ll och Nichlas Blomqvist är hemma efter en veckas arbete i grannlande­t. På veckodagar­na jobbar han som elektriker för ett norskt företag och har hela Norge som arbetsfält. Att ta sig över riksgränse­n är inga bekymmer, berättar han, men det krävs att han har intyg från sin arbetsplat­s och ett giltigt pass.

– Någon annan id-handling fungerar inte.

– Men en del gånger skrattar de bara för vi kör ju i våra firmabilar, som de känner igen, så de brukar säga att ”jaja, kollegorna har redan åkt över så det är bara att köra”.

Han har hört att det förekommer en del fuskåkande över gränsen, men uppfattnin­gen är att poliserna är stenhårda.

– Jag vet att de som varit i Sverige och blir stoppade vid gränsen måste uppge namn och telefonnum­mer.

Har man inte några papper att visa fram, så är polisen ganska hårda på att ta reda på vilka de är.

På senare tid har han behövt flyga i sitt arbete, men då det sker inrikes i Norge behöver han inte genomgå några extra kontroller. De begränsade avgångarna gör att flygplatse­n är väldigt lugn.

– Normalt sett är det ju ganska många säkerhetsk­ontroller öppna på Gardermoen. Nu är det en eller två öppna.

Inne i planet har han gott om utrymme.

– I snitt sitter det en person på varje tresitsig rad i planet och de två främre raderna brukar vara avstängda.

På jobbet arbetar Nichlas Blomqvist i ett team som till största del består av svenskar samt en och annan norrman. Stämningen dem

mellan brukar vara god, men i bland dyker det upp lite kommentare­r.

– Det är mest på skoj de norska kollegorna säger saker. Nu får man ju höra mycket att de är stolta över att de inte haft så många dödsfall än så länge i det här viruset och att de inte förstår riktigt vad Sverige håller på med.

Han har hört att coronapand­emin ställt till konflikter mellan svenska och norska arbetare på Nexans i Halden, men känner för egen del inte igen sig i situatione­n.

– Det har varit väldigt lugnt för oss.

tycka att enstaka norrmän har en något skev uppfattnin­g av hur svenskarna lever sina liv under den rådande pandemin.

– De får ju bara informatio­n från det som visas på nyheterna, men de undrar ju lite vad Sverige håller på med. Folk dör som flugor och de tror att vi lever precis som vanligt.

Hans arbete innebär till största del att serva butiker samt installera el vid om- och nybygge av butiker inne på Norges köpcentra. Hittills har han stött på väldigt få reaktioner för att han är svensk.

– De flesta vet att många elektriker är svenskar. Jag känner inte av någon reaktion att vi skulle vara några smittbärar­e.

– Vi har stött på några som kommit och frågat hur det funkar och undrar om vi måste sitta i karantän varje gång vi kommer hem. Så det kan en del tycka är konstigt att vi inte behöver.

Inne på de köpcentren där Nichlas Blomqvist varit är det ungefär lika dött som på Nordby shoppingce­nter, med stängda butiker och begränsade öppettider.

– Alla frisörsalo­nger och allt sådant är också stängt. Det är inte mycket folk ute.

Däremot blev det folkstorm strax innan påsk när Nichlas var på ett köpcenter utanför Oslo.

– Alla skulle handla inför påsk och i matbutiker­na var det helt knökat och folk strosade runt som vanligt. Jag såg vissa som strök sig längs hyllorna lite förskräckt­a, men de flesta brydde sig inte.

Men generellt blev det tidigt en vardag med avståndsma­rkeringar, plexiglas, handsprit och engångshan­dskar i de norska matbutiker­na, berättar Nichlas Blomqvist.

– En del affärer jag varit inne i har även haft lådor med tops som man kan använda när man ska trycka på handtermin­alen i stället för att trycka med fingrarna.

 ??  ??
 ??  ?? Nichlas Blomqvist jobbar som elektriker för ett norskt företag och veckopendl­ar till Norge.
Nichlas Blomqvist jobbar som elektriker för ett norskt företag och veckopendl­ar till Norge.
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden