Strömstads Tidning

Kulturambu­lansen ryckte ut till Oscarplats­en

De ambulerand­e musikerna med Anders Ådin i spetsen är ett initiativ som hyllats av Strömstads­borna. Kulturambu­lansen rullar nu vidare på stadens gator och under tidig fredagskvä­ll gjorde de ännu en insats att förgylla tillvaron med Oscarplats­en som scen.

-

Solens värme är utbytt mot kyliga vindrar och moln när Kulturambu­lansen rullar in på Oscarsplat­sen. Ändå har en del trotsat vädret och tagit plats på Backlunds uteserveri­ng. Här kan de njuta av konserten på behörigt avstånd.

Andra stannar till

med sina cyklar, tar en paus i hundpromen­aden, eller kommer för att handla närproduce­rat. Musikerna har nämligen fått sällskap av en liten matmarknad, då Oscarplats­en numera blivit plats för ”Bygdens saluhall”.

– Vi brukar vara här varje fredag inför lönehelgen, berättar Ing-britt Carlén, Smedserödo­dlaren från Uddevalla, som precis sålt chutney och honung till Strömstads­bon Eva Paulsson.

Intill står även Kosters Trädgårdar och Odens farm.

Anders Ådin och Terje Økshei förbereder spelningen tillsamman­s med ljudteknik­ern Robban Axelsson. Anders och Terje är en känd duo i Strömstad, men det är första gångensomT­erje Øksheihäng­ermed i ambulansen.

– Det är ett fantastisk­t bra initiativ och det är kul att kommunen är med på det, säger han.

Det är minst sagt lite att göra för kulturarbe­tare i dessa dagar. Likaså för Terje Økshei. Därför fanns inte mycket att fundera över när han blev tillfrågad att hänga med.

– Just nu får man ta alla speltillfä­llen man får. Allt är ju avbokat och det är ganska förödande.

Sedan Kulturambu­lansen dök

upp som en överraskni­ng på Plagen sista söndagen i mars så har den varit ute på underhålla­nde uppdrag till flera av kommunens särskilda boenden och LSS-boenden.

– Man var lite nervös i början över hur det skulle tas emot. Folk tycker ju så mycket, men det har ju tagits väl emot, säger Anders Ådin som därför gärna fortsätter ett tag till.

– Det hade varit kul att göra en båtvariant, att spela ombord på en båt och ligga i hamnen här.

Han har valt att göra framträdan­dena i olika konstellat­ioner för att låta flera av kulturarbe­tarna som jobbar profession­ellt få chansen.

Spelningen på Oscarplats­en

är den första riktiga offentliga spelningen, som de även annonserat lite för. Men för ovanlighet­ens skull finns en oro för att det ska komma för mycket folk. I annonsen uppmanas man därför att komma förbi och kika, men inte för många på en gång.

Summan de får av kommunen för sina spelningar kan mest ses som symbolisk menar Anders Ådin, men att behållning­en ändå är stor på andra sätt.

– Vi har så jäkla roligt när vi gör det här, säger han.

Robban Axelsson håller

med.

– Det man saknar med ett gigg, om man bortser från pengar, så är det upplevelse­n. Kalla det kick eller vad som helst. Oavsett man spelar på ett äldreboend­e eller på en fullsatt konsert så är det ett samspel med publiken och det är det som är kul.

De drar igång musiken och väcker staden till liv med tolkningar av ikoner som Bruce Springsten, Darrol Scott, Elvis och Johnny Cash.

 ?? Bild: Linda Smith ?? Terje Økshei och Anders Ådin stod för fredagsund­erhållning­en i Strömstad. Med kulturambu­lansen ryckte de ut till Oscarplats­en i Strömstad.
Bild: Linda Smith Terje Økshei och Anders Ådin stod för fredagsund­erhållning­en i Strömstad. Med kulturambu­lansen ryckte de ut till Oscarplats­en i Strömstad.
 ??  ?? Anders Ådin och Terje Økshei tolkade låtar i americanas­til på Oscarsplat­sen under fredagens förkväll.
Anders Ådin och Terje Økshei tolkade låtar i americanas­til på Oscarsplat­sen under fredagens förkväll.
 ?? Bild: Linda Smith ??
Bild: Linda Smith
 ?? Linda Smith linda.smith@stnb.se ??
Linda Smith linda.smith@stnb.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden