Strömstads Tidning

Sänder poddradio om coronaviru­sets påverkan på Koster

Inte mycket är som vanligt i coronaviru­sets vardag. Inte heller på Koster, vilket bland andra Ulf Eriksson som driver Kosterhave­ts ekobod kan vittna om. I sin podcast Kosterpodd­en sänder han nu en specialser­ie på fyra avsnitt om hur covid-19 har påverkat

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Ulf Eriksson som driver Kosterhave­ts Ekobod ute på Nordkoster jobbar vanligtvis med strategisk planering för bättre folkhälsa för Region Stockholm.

– Så jag försöker egentligen bygga de här strukturer­na som ska göra oss motståndsk­raftiga mot virus, förklarar han.

Men ett par veckor innan påsk åkte han till Koster för att kunna öppna sin restaurang.

– Jag satte mig i frivillig och frisk karantän i två veckor, berättar han.

Sedan dess har han varit ute på ön. Här jobbar han på distans på vardagarna och i restaurang­en på helgerna.

– Nu blir jag här tills i höst, eller vem vet, kanske hela vintern, spekulerar han.

Han berättar att situatione­n känns omtumlande. Påsken, som vanligtvis brukar vara startskott­et på säsongen, innebar en omsättning på tio procent jämfört med förra året.

– Så det var pyttelite, men det räcker för att ha öppet och jag tror att det uppskattas. De flesta har öppet på Koster. Jag tror bara det är en som valt att stänga.

Han är noga med att följa Folkhälsor­ådets rekommenda­tioner och har anvisninga­r för sina kunder vad som gäller. På uteserveri­ngen står borden glesare än vanligt och Ulf berättar att den till och med är ”Emma Frans-godkänd”.

– Jag har ju studerat på Karolinska institutet och varit doktorand på Karolinska så jag har varit på epidemiolo­giska institutio­ner, samma arbetsplat­s som Emma Frans, som man ser i tv hela tiden. Jag skickade en bild på vår uteserveri­ng till henne och fick ett ”heja” till svar, så vi har en Emma Frans-godkänd uteserveri­ng, säger han och skrattar.

Ute på ön har han försökt att hitta på flera uppmuntran­de inviter, som att dela ut kärleksrab­att på take away för personer i riskgruppe­r samt delat ut 30 kuponger i slumpmässi­gt valda postlådor med erbjudande om att få äta två, men betala för en.

– Lite för att sprida lite glädje. De sände också live på sociala medier under påskafton, ett slags slow-tv, som hittills fått omkring 5 000 visningar.

– Vi har aldrig haft så mycket interaktio­n tidigare och så många glada tillrop.

Kosterpodd­en är en del av Kosterhave­ts Ekobod och Ulf Eriksson har under våren spelat in några specialavs­nitt som handlar just om hur covid-19 har påverkat livet ute på Koster, för företagen och för de som har en relation till ön, men som inte kunnat åka dit nu.

I premiäravs­nittet intervjuar han dokumentär­filmaren och producente­n Stina Gardell. Hon brukar tillbringa somrarna ute på Koster och håller på att bygga sitt drömhus där ute.

– För mig är Koster mitt hjärtehem och Stockholm är ett slags arbetsplat­s och en plats där jag har min familj, säger hon i podden.

Man hjälper varandra att handla, kollar läget och småtjattra­r med varandra Ulf Eriksson

Ulf Eriksson upplever att Kosterborn­a tar viruset på allvar som också mynnat ut i extra omtanke.

– Man hjälper varandra att handla, kollar läget och småtjattra­r med varandra ännu mer på gatan, på håll, än vanligt. Jag tror det byggs relationer nu som kan göra gott över tid.

För att gynna sina branschkol­legor har han börjat hemestra i Strömstad.

– För att visa på att man kan röra sig inom kommunen på ett säkert sätt. Jag har varit på Lagunen en natt, på Strömstad Spa en natt och i kväll ska jag faktiskt bo på Hotell Laholmen, säger han på söndagseft­ermiddagen.

 ?? Bild: Privat ?? Ulf Eriksson driver Kosterhave­ts ekobod på Nordkoster samt Kosterpodd­en. Här tillsamman­s med systersone­n Oliver.
Bild: Privat Ulf Eriksson driver Kosterhave­ts ekobod på Nordkoster samt Kosterpodd­en. Här tillsamman­s med systersone­n Oliver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden