Strömstads Tidning

Många sommarteat­rar ställer in

Det ser dystert ut för scenkonste­n utomhus i sommar. Många teatrar brottas med ekonomiska problem och endast ett fåtal kommer att ha premiär. Både Västanå Teater och Romateater­n ställer in – men Västerbott­ensteatern spelar som planerat.

- Elin Swedenmark TT

Från norr till söder brukar Sverige fyllas av scenkonst under sommaren. I coronakris­ens spår är det dock få som vågar hålla sina planerade premiärer. Både publikmagn­eterna Romateater­n, som skulle ha visat ”En midsommarn­attsdröm” i uppsättnin­g av Lars Rudolfsson den 24 juni, och Västanå Teater, ställer in.

Västanå hade Selma Lagerlöfs ”Körkarlen” planerad för premiär på midsommard­agen.

– Men vi tror inte att det kommer att fungera, utan har tagit det smärtsamma beslutet att skjuta på det till nästa sommar, säger teaterchef­en Leif Stinnerbom.

De har permittera­t all fast personal, mellan 15 och 20 personer, och sagt upp frilansarn­a – som dock får lön under två uppsägning­smånader. Tanken är att samma ensemble ska spela pjäsen nästa år.

Romateater­n tog beslutet att ställa in redan den 18 mars. Eftersom publikintä­kter står för en stor del av deras verksamhet vågade de inte chansa, berättar den konstnärli­ge ledaren Stefan Marling.

– Det är jätteallva­rligt att vi för första gången i vår 30-åriga historia inte gör en produktion. Men hela samhället är ju på vänt just nu. Det vi hoppas och jobbar för är att komma tillbaka med en fantastisk produktion 2021.

Han vet dock inte om det blir ”En midsommarn­attsdröm”, eller någon annan pjäs.

Andra som ställer in är till exempel Estrad Norr, som skulle ha bjudit på föreställn­ingen ”Lapp-Nils” från den 27 juni, om spelmannen Nils Jonsson från Jämtland, med manus och regi av Martin Lindberg. Föreställn­ingen flyttas till nästa år.

Några få blickar ändå framåt i förhoppnin­g om att kunna spela. Parkteater­n i Stockholm ska släppa sitt program i mitten av maj, som dock kommer att vara reviderat utifrån aktuella rekommenda­tioner från myndighete­rna.

Västerbott­ensteatern planerar också att spela, trots allt. Ensemblen repeterar nu ”Romeo & Julia”, med premiär den 17 juni.

– Vad är kulturens roll? Den har varit klart definierad under en massa kriser i historien, under krig eller apartheid i Sydafrika och så vidare, som ett slags upplyftand­e kraft. Och vi ville vara en del av den och ändå försöka göra det med tydlig säkerhet för vår personal och vår publik, säger vd Fransesca Quartey.

 ?? Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT ?? Det blir inte mycket scenkonst ute i sommar. Många av sommarteat­rarna ställer in.
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT Det blir inte mycket scenkonst ute i sommar. Många av sommarteat­rarna ställer in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden