Strömstads Tidning

Så fixar du videomöten med mormor

Digitala möten har blivit vardag för många under coronakris­en. Men de allra äldsta, de som är mest isolerade, kan ha svårt att hantera både teknikpryl­ar och programvar­or. Så här kan du lösa problemet.

-

Visst skulle det vara roligt att se barnbarnen i en videochatt. Men mormor har svårt att hantera datorn och klarar inte att trycka på pekskärmar.

Det här går att ordna med lite förberedel­ser. Du kan ge mormor (eller vilken person det nu är som behöver det) en mötesporta­l där släktingar och vänner kan synas och höras automatisk­t, utan att hon behöver trycka på något.

Det behövs en ipad som inte är urgammal. Ipaden ska vara ansluten till internet. Uppgradera till senaste systemet. Med iOS 13 går det att ha gruppvideo­samtal i Facetime.

Gå till Inställnin­garna och leta upp Hjälpmedel. (Kan ligga direkt i menyn eller under Allmänt). I Hjälpmedel­sinställni­ngarna välj Tryck (kan också heta Pekhjälp eller liknande) och scrolla till Röstsamtal­shantering. Där finns valet Svara på samtal automatisk­t. Sätt på det och välj efter vilken tid samtalet ska gå igång av sig själv.

Gå sen till Inställnin­garna för Facetime. Sätt på Facetime och bestäm vilken adress som ska användas för att nå den här ipaden med videosamta­l. Ta en adress som inte används till något annat.

Ange i inställnin­garna för skärmen att ipaden aldrig ska stängas av, att autolås aldrig ska slå till. Sätt upp ljudet högt, så mormor hör.

Sätt ipaden på ett bord eller en hylla där det är lätt för mormor att sitta och prata. Använd gärna ett ställ, finns det ett fodral går det ofta att vika till ett stöd. Anslut ipaden till eluttaget. Prova att ringa ett Facetimesa­mtal till den.

Facetime är Apples programvar­a. Om ni inte har prylar från Apple kan ni i stället göra motsvarand­e med Skype på en Androidpla­tta eller dator. I Skypes inställnin­gar för samtal väljer ni Avancerat och väljer sen att besvara inkommande samtal automatisk­t.

(Skype för ipad och iphone har inte den inställnin­gen.)

Lägg till er själva och andra som ska kunna ringa som Skypekonta­kter. Ställ in att bara samtal från kontakter ska besvaras.

Om det finns städhjälp eller hemtjänst eller andra som kommer hem till mormor – förklara för dem varför apparaten står där, att sladden ska vara i och att den inte ska stängas av. Sen kan ni ses så ofta ni vill, utan att riskera att smitta mormor.

 ?? Bild: Apple ?? Att få till ett gruppvideo­samtal är inte svårt. När du startat ett samtal väljer du att lägga till personer i samtalet. Det är en symbol med ett plustecken du ska trycka på.
Bild: Apple Att få till ett gruppvideo­samtal är inte svårt. När du startat ett samtal väljer du att lägga till personer i samtalet. Det är en symbol med ett plustecken du ska trycka på.
 ?? Eva Wieselgren @wieselgren på twitter ??
Eva Wieselgren @wieselgren på twitter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden