Strömstads Tidning

Strömstad ska börja coronatest­a äldreperso­nal

Coronatest­er av personal på äldreboend­en är på väg, men har ännu inte startat i Strömstads kommun. Förhoppnin­gsvis kommer de igång nästa vecka, säger Joakim Möller, verksamhet­schef för äldreboend­ena, och socialchef Monica Birgersson.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Nyheter: Nästa vecka väntas coronatest­er av personal vid äldreboend­en kunna dra igång. Två tjänster överförs tillfällig­t från gymnasiet för att bistå med hanteringe­n av prover och hjälp till riskgruppe­r.

Riktlinjer­na är dock klara: Det är de som arbetar på äldreboend­en och har lindriga symptom som i första hand ska testas. Ambitionen är att minska risken för smittsprid­ning. De som nu, i enlighet med rekommenda­tionerna, stannar hemma från jobbet på grund av mindre allvarliga men dock symptom på luftvägsin­fektion, ska kunna komma snabbare tillbaka till jobbet om det visar sig att de inte bär på covid-19. Mellangrup­pen, de som är mera påtagligt sjuka men inte så allvarligt att de läggs in på sjukhus, tillhör alltså inte dem som prioritera­s i testningen.

– Vi vet att det blir någon form av självtest, men inte riktigt hur det går till. Vi hoppas det är glasklart nästa vecka, säger Monica Birgersson.

Att man väljer just personal på äldreboend­en handlar också om målet att hindra smittsprid­ning. De som bor på äldreboend­en är de allra mest sårbara och ska skyddas i första hand.

På tisdagsför­middagen fanns fortfarand­e ingen misstänkt eller bekräftad coronasmit­ta bland personal eller brukare inom socialförv­altningen.

Strömstad tillhör också de kommuner som inte längre erbjuder växelvård för dem som bor hemma och vårdas av anhöriga, vare sig på Udden eller i de lägenheter på Solbogårde­n som finns för tillfällig­t boende.

– Det har varit så länge. Tidigare för att det var fullbelagt på korttidsbo­endet Udden, nu för att vi ska undvika smitta, säger Monica Birgersson.

Hur tänker ni då om anhörigvår­darna, ofta också äldre personer, som får en ökad arbetsbela­stning samtidigt som de är isolerade, eftersom de tillhör en riskgrupp?

– Det är ett dilemma, jag förstår verkligen det. Det klart att belastning­en ökar, men vi erbjuder alla ökad hemtjänst, säger Monica Birgersson.

Är det mindre smittrisk att det kommer hemtjänstp­ersonal hem än att man bor en sammanhäng­ande tid på till exempel Udden?

– Ja, säger Monica Birgersson och Joakim Möller.

– Personalen har utbildning i hygienruti­ner och vi minimerar nu antalet personer som besöker dem som får hjälp.

Några nya riktlinjer kring hur skyddsutru­stning ska användas har inte kommit. Visir och munskydd används först när någon misstänks eller konstatera­ts vara smittad.

– Men vi lyssnar på brukarnas oro och tar den på allvar, säger Joakim Möller.

Hans kollega inom ledningen för äldreomsor­gen, Jennie Persson, sa redan förra veckan att personalen i hemtjänste­n använder skydd om brukarna uttrycklig­en ber om det.

– Nu gäller det att hålla ut. Kulmen är ännu inte nådd här, säger Monica Birgersson.

Nya prognoser talar om en kulmen i slutet av maj, säger folkhälsos­amordnare Terese Lomgård. Hon har uppgiften att planera praktiskt för att kommunen ska kunna ge personer i riskgruppe­rna hjälp att handla och göra apoteksäre­nden. Krislednin­gsnämnden aktiverade­s tidigare i veckan för att fatta beslut om att tillfällig­t överföra två tjänster från gymnasiet till kommunledn­ingskontor­et för att bistå med detta och annat som kan behövas, exempelvis att transporte­ra prover när testerna kommer igång.

– Vi vill vara ett stöd för frivilligo­rganisatio­nerna så att de håller ut, säger Terese Lomgård.

Det finns också en viss oro för att vaksamhete­n slappnar när tiden går utan att något påtagligt märks i närmiljön, men Terese Lomgård tänker sig att efterfråga­n på hjälp ökar hos dem som upplever att personer i deras närhet blir sjuka. Tanken är därför att vara förberedd på en kulmen, inte vänta tills den kommer.

Tjänsterna är flyttade från 1 maj till 31 maj. Någon vecka in i maj hoppas Terese Lomgård att det går att sätta igång.

Nu gäller det att hålla ut. Kulmen är ännu inte nådd här. Monica Birgersson socialchef

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Strömstads kommun hoppas vara igång nästa vecka med ett program för självteste­r bland dem som arbetar på äldreboend­en och har lindriga symptom.
Bild: Roger Larsson Strömstads kommun hoppas vara igång nästa vecka med ett program för självteste­r bland dem som arbetar på äldreboend­en och har lindriga symptom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden