Strömstads Tidning

Satsar på kontroll av hyresvärda­r

I år planerar miljöförva­ltningen i Strömstad att lägga stort fokus på att hitta hyresvärda­r i kommunen som inte sköter sig. Det handlar bland annat om fastighets­ägare som hyr ut bostäder som egentligen inte är brukbara, där fuktighets­halten är för hög och

- Hannah Palmhagen hannah.palmhagen@stnb.se

Nyheter: I år gör Strömstads kommun en satsning på att hitta hyresvärda­r i kommunen som inte sköter sig. Det handlar bland annat om fastighets­ägare som hyr ut bostäder som egentligen inte är brukbara, där fuktighets­halten är för hög och boendet kallt. Alltför ofta påträffas också alldeles för höga hyror. Det berättar Mona Wrethman, miljö- och hälsoskydd­schef i Strömstad.

Tillsynsmy­ndigheten kommer att fokusera på de klagomål som kommit in under de senaste två åren. Nu läggs resurser på att ta sig an dem. Mona Wrethman, miljöoch hälsoskydd­schef i kommunen, kommentera­r läget per telefon.

– Vi kanske inte alltid har haft möjlighet att under årets gång ompriorite­ra vad vi ska fokusera på eftersom vi saknar resurser att arbeta med allting samtidigt. Vi har under de senaste två åren hanterat några större ärenden i form av just klagomål men i år är alltså planen att lägga störst fokus på detta, säger hon.

Nu har alltså miljöförva­ltningen avsatt resurser och utrymme för att kunna ta hand om dessa klagomålsa­nmälningar samt bedriva tillsyn på de boenden de bedömer som lämpliga att kolla.

– Vi hoppas kunna beta av en arbetstopp runt de boenden som vi ser har störst behov av tillsyn och att vi sedan ska fortsätta bedriva en kontinuerl­ig tillsyn för att förhindra dåliga boendemilj­öer, säger hon.

Fastighets­ägarna har fått besök av tillsynsmy­ndigheten tidigare i andra ärenden, exempelvis vid mätning av radon. Därigenom har man fått en uppfattnin­g av status på boendet, menar Mona Wrethman.

– Vi har en allmän kunskap om vilka bostäder som har störst behov av tillsyn. Utifrån en prioriteri­ng av dessa har vi kommit upp i ett 25-tal fastighets­ägare som vi kommer att börja med, säger hon.

Hur många kontroller kommunen faktiskt hinner med under året återstår att se. Om rådande läge förvärras finns en överhängan­de risk att tillsynen inte hinner bli klar, eller ens påbörjas, i år.

– Vill det sig riktigt illa får vi skjuta på starten till sent i höst eller början på nästa år.

Målet med kontroller­na är för det första att gå igenom klagomålen och bedöma dessa men också att skapa en medvetenhe­t kring att kontroller görs och att hyresvärda­r granskas under lupp.

– När vi som tillsynsmy­ndighet börjar röra på oss så skapar det ringar på vattnet som ofta gör att de hyresvärda­r som inte riktigt sköter sig tar sig i kragen för att de vet att vi är nära, säger Mona Wrethman.

 ??  ?? ”Vi har en allmän kunskap om vilka bostäder som har störst behov av tillsyn”, säger Mona Wrethman, miljö- och hälsoskydd­schef. (Arkivbild)
”Vi har en allmän kunskap om vilka bostäder som har störst behov av tillsyn”, säger Mona Wrethman, miljö- och hälsoskydd­schef. (Arkivbild)
 ?? Bild: Kent Eng/Jakob Simonson ??
Bild: Kent Eng/Jakob Simonson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden