Strömstads Tidning

”Många vet inte att såna som jag existerar”

Att inte identifier­a sig som vare sig man eller kvinna är något som Jingyu Kuang i Bullaren accepterat för sig själv. Det är svårare att bli accepterad av samhället. Men Jingyu är ändå mer ledsen på sig själv än på sin omgivning.

- Arvid Brandström

Porträttet: Att identifier­a sig som vare sig man eller kvinna är något som Jingyu Kuang i Bullaren accepterat för sig själv. Det är svårare att bli accepterad i samhället.

När Jingyu Kuang cyklar in på skolgården i Bullaren slår prideflagg­an mot ryggsäcken. Regnet hänger i luften och vi går inomhus och slår oss ner vid ett bord utanför biblioteke­t. Vaktmästar­en hälsar bekant på den tidigare eleven. Men i dessa lokaler gick

Jingyu under tilltalsna­mnet Jenny.

– Jag är född i Kina med namnet Jingyu, men kom till Sverige när jag var fem. Då valde mamma och pappa att kalla mig Jenny. Det var lättare i skolan.

I högstadiet fick Jingyu Kuang tillfälle att ta tillbaka sitt tidigare namn. De var två Jenny i klassen och i stället för att bli ”Jenny K” kändes Jingyu mer tilltaland­e.

– Inom Sverige låter det könsneutra­lt, men i Kina är det lite för mjukt för att vara det. Men det passar mig bättre än Jenny.

18-åringen från Bullaren identifier­ar sig som genderflui­d. Vissa dagar känner sig Jingyu som man, andra dagar som kvinna. Men för det mesta som något mittemella­n. Därför är inte pronomenet hen något som Jingyu Kuang känner sig bekväm med. De eller dem är mer passande. Det kommer från engelskans they och them som används på personer vars kön inte är bestämt.

– Här i Sverige funkar det inte så bra grammatisk­t, men jag pratar inte så mycket med henpronome­n. Jag känner mig inte på det sättet.

Flera år efter högstadiet­s början var det fortfarand­e många som valde att kalla Jingyu för Jenny. Men när det gick mot höst och 16-årsdagen var i antågande kände sig Jingyu stärkt av sina nya vänner på gymnasiet.

– De sa att det var väldigt viktigt att jag känner mig bekväm med mig själv. Då kom jag ut.

I ett inlägg på sin födelsedag skriver Jingyu om sin bisexualit­et och ickebinära läggning. Det avslutas: ”Jag hoppas att alla fortfarand­e kan acceptera mig.”

– Jag hade kommit ut en gång tidigare, men då frågade folk om jag verkligen var säker. Det gjorde att jag drog mig tillbaka och var rädd för att göra det igen. Styrkan fick jag av mina nya vänner.

För Jingyu Kuang var tiden efter att ha kommit ut svårare än kraftsamla­ndet innan.

– Det som händer efteråt är den svåraste biten. När folk kallar mig tjejen eller hon säger jag hej, jag är ickebinär. Jag är inte hon. Men det är väldigt ofta som jag inte rättar. Jag vill inte vara masig och jobbig.

När Jingyu inte står upp för sin könsidenti­tet känner Jingyu sig irriterad och ledsen på sig själv. Det finns något i bemötandet från omgivninge­n som Jingyu uppfattar som nonchalant.

– Det är som att kalla en Robin för Johan. Jag vill säga till, men känner också att jag kanske inte borde lägga mig i. Men då blir jag ledsen på mig själv. Jag är mer ledsen på mig själv än på min omgivning.

– Samtidigt känns det som att de puttar ut mig och inte accepterar mig.

Kluvenhete­n kring att ta plats eller inte finns där hela tiden. På Strömstad Gymnasium är Jingyu Kuang elevrådsor­dförande och tar mycket plats i den rollen.

– Många i samhället vet inte att såna som jag existerar. Eller så ignorerar de oss. Jag vill att folk ska öppna upp och acceptera, men många säger att jag överreager­ar.

Jingyu blir tyst i några sekunder.

– Jag är rädd för vad andra tycker om mig.

När Pridefesti­valen i Göteborg kommer på tal spricker Jingyu upp i ett leende. Blicken blir drömsk.

– Det var riktigt trevligt. Den dagen var stekhet och Jingyu var klädd i svart från topp till tå. Fötterna var omslutna av högklackad­e skor och ögonlocken sminkade med prideflagg­or.

– Skorna var inte så sköna att gå i, men det gjorde ingenting. Jag blev så glad av att vara där, jag kunde känna mig stolt den dagen.

– Även om jag inte kunde allas namn kände jag mig välkommen. Det var som om vi känt varandra i flera år. Jag kunde skrika saker rakt ut och det var som om folk förstod exakt vad jag menade.

Känsla av samhörighe­t hittar Jingyu även genom forum på nätet. På sidan Reddit har de kommit i kontakt med personer som vidgat bilden av hur en ickebinär person kan se ut eller vara.

– När det i media pratas om en ickebinär är det oftast någon som ser androgyn ut. Men i verklighet­en ser de flesta ut som vilken Johan som helst. Att vara på de här forumen visar hur olika alla är.

– Du kan vara biologisk kvinna och bära klänning och vara ickebinär. Och en gammal tatuerad man med skägg och stora muskler kan också vara det. Det ger tröst.

På Reddit kan Jingyu läsa om när andra kommit ut och de kan diskutera könsidenti­tet och problem som uppstår i vardagen.

– En stor majoritet av användarna är trans eller könsneutra­la eller som jag, genderflui­d.

Jingyu Kuang har ett stort intresse av tecknande. Oftast blir det tv-spelskarak­tärer som liknar den japanska stilen manga.

– Vissa säger att det är manga, men jag är lite förbi det. Jag är uppväxt med manga och det är väldigt stort i Kina så min mamma fick in mig på det spåret och jag gillade att rita. Sedan har det fortsatt.

Genom det intresset åker Jingyu på eventet Närcon i Linköping två gånger om året. Det är en spel- och animefesti­val och där har Jingyu hittat vänner. En av dem gick de på pride med förra sommaren. En annan bor i Stockholm och den personen har Jingyu kommit mycket nära.

– Det är härligt att kunna prata med någon som känner ungefär som jag. Vi kan förstå varandra. Och innan jag skulle komma ut pratade jag med folk från Närcon som peppade mig.

I rollen som kvinna kunde Jingyu uppleva situatione­r som oproblemat­iska, även om andra hade en annan uppfattnin­g.

– I Kina kunde jag få höra att jag inte borde ha så korta shorts på mig eftersom det var män i huset. Men jag kunde inte se problemati­ken, därför förstod jag inte varför vi skulle diskutera det.

Nu går Jingyu Kuang för det mesta i svart.

– Jag vill se ut som en vampyr som stigit rakt ut från 1800-talet. Stilen kategorise­ras som victorian goth. Det började med att jag blev intressera­d av det gotiska så jag började kolla mer på 1800-talskläder. Nu går jag för det mesta i väst, och jag gillar att bära skjorta.

För Jingyu är klädstilen på många sätt förenad med livet som ickebinär.

– Jag känner mig bekväm i det här och det är roligt. Även om man inte ser det så ofta.

Många i samhället vet inte att såna som jag existerar. Eller så ignorerar de oss. Jag vill att folk ska öppna upp och acceptera, men många säger att jag överreager­ar.

 ??  ??
 ?? Bild: Arvid Brandström ?? ”Min upplevelse är inte den enda, utan varje person upplever dessa saker olika. Alla har ett unikt sätt att komma på att de är ickebinära”, säger Jingyu Kuang.
Bild: Arvid Brandström ”Min upplevelse är inte den enda, utan varje person upplever dessa saker olika. Alla har ett unikt sätt att komma på att de är ickebinära”, säger Jingyu Kuang.
 ??  ?? Sina sex första skolår gick Jingyu på Backa skola i Bullaren.
Sina sex första skolår gick Jingyu på Backa skola i Bullaren.
 ??  ?? Efter gymnasiet vill Jingyu Kuang utbilda sig inom tv-spelsdesig­n i Skövde. Till höger Jingyu på Pridefesti­val i Göteborg.
Efter gymnasiet vill Jingyu Kuang utbilda sig inom tv-spelsdesig­n i Skövde. Till höger Jingyu på Pridefesti­val i Göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden