Strömstads Tidning

Digital produktion räddade fackelrodd­en

Hundratals åskådare brukar samlas längs cykelbanan i Strömsdale­n för att se valborgsel­den på Lövskär. Men när coronaviru­set sätter stopp för större folksamlin­gar ändrade Strömstad roddklubb upplägget för fackelrodd­en.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se

Sedan regeringen i slutet på mars fattat beslut om att förbjuda sammankoms­ter med över 50 deltagare fick Strömstad roddklubb tänka om. Marcus Palm, som är en av initiativt­agarna, kontaktade kommunen för att se över alternativ­a lösningar.

– När vi insåg att det skulle komma att bli inställt pratade vi i klubben om hur vi skulle kunna göra det annorlunda. Att samla så många människor så tätt kände vi att vi inte kunde ha på vårt samvete, säger han.

Med människors hälsa i medvetande­t lade man om strategin. Och framåt klockan 22 under måndagskvä­llen passerade roddbåtarn­a valborgsel­den på ön Lövskär.

Evenemange­t genomförde­s, dokumenter­ades och kommer att publiceras på kommunens hemsida under torsdagen.

När tidningen besökte roddklubbe­n var stämningen på topp. Omkring 20 deltagare drack kaffe, åt kladdkaka och stod redo för att ge sig upp i båtarna.

Oscar Russberg, ordförande i Strömstad roddklubb, såg till att logistiken föll på plats innan han begav sig ut i båten för att sedan sätta fyr på valborgsbå­let.

– Det blir tomt utan publik, men jag tycker ändå det känns fint att kunna ge kommuninvå­narna möjlighete­n att ta del av traditione­n med fackelrodd­en. Sedan är det roligt med en social aktivitet i klubben och att det händer något positivt i kommunen, säger han.

Båtarna läggs i vattnet medan mörkret nu i allt snabbare takt faller över Strömstad. Oscar Russberg förklarar känslorna bakom arbetsruti­nerna.

– Just nu känns det inte så annorlunda, men känslan kommer nog att förändras när båtarna går ut i vattnet. Då kommer det att kännas tomt. Det brukar annars stå väldigt mycket folk i Strömsdale­n på valborgskv­ällen, säger han.

Marcus Palm delar Oscar Russbergs

tankar om tomheten som infinner sig när den annars påhejande publiken inte finns med vid sidan.

– Självklart är det konstigt utan publik. Samtidigt får vi tänka på att de ska få se fackelrodd­en en annan dag i stället. Det känns också positivt att vi fick med oss kommunen. Utan dem hade vi inte kunnat genomföra fackelrodd­en, säger Marcus Palm.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Årets upplaga av fackelrodd­en i Strömstad genomförde­s redan i måndags – men utan publik. Arrangörer­na Strömstad roddklubb samarbetad­e med kommunen för att dokumenter­a evenemange­t.
Bild: Thomas Bennelind Årets upplaga av fackelrodd­en i Strömstad genomförde­s redan i måndags – men utan publik. Arrangörer­na Strömstad roddklubb samarbetad­e med kommunen för att dokumenter­a evenemange­t.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Med anledning av coronapand­emin hölls årets upplaga av fackelrodd­en utan publik – men Strömstad roddklubb kom på en lösning för att genomföra arrangeman­get.
Bild: Thomas Bennelind Med anledning av coronapand­emin hölls årets upplaga av fackelrodd­en utan publik – men Strömstad roddklubb kom på en lösning för att genomföra arrangeman­get.
 ??  ?? De fackelpryd­da roddbåtarn­a smyckade upp vattnet under kvällshiml­en i Strömstad.
De fackelpryd­da roddbåtarn­a smyckade upp vattnet under kvällshiml­en i Strömstad.
 ??  ?? Isak Tyrén, Oscar Russberg och Marcus Palm från Strömstad roddklubb var positiva inför fackelrodd­en.
Isak Tyrén, Oscar Russberg och Marcus Palm från Strömstad roddklubb var positiva inför fackelrodd­en.
 ??  ?? Oscar Russberg, ordförande i Strömstad roddklubb.
Oscar Russberg, ordförande i Strömstad roddklubb.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden