Strömstads Tidning

Ett praktiskt coronaprob­lem

-

Coronakris­en medför inte bara svåra hälsoprobl­em och ekonomiska problem i stor som smått i vårt samhälle. När man sänker blicken till ett praktiskt plan, finner man nya problem. Ett sådant har jag uppmärksam­mat vid mitt sysslande med bygglovsfr­ågor. Ett bygglov gäller bara i två år. Därefter förfaller det.

Om den, som kanske fick bygglov 2018 eller 2019, nu vill börja bygga men på grund av coronakris­en inte får eller vågar låna pengar till bygget nu och därför måste uppskjuta sitt bygge till efter tvåårsfris­ten, så blir det nödvändigt att söka nytt bygglov när tiderna förbättrat­s. Det innebär merarbete för sökanden och för kommunen och kostar mycket pengar och leder i värsta fall till en överklagan­deprocess som kan ta upp till ett par år.

Den lokala byggnämnde­n kan inte hjälpa till med att lösa detta problem när det uppstår. Här, som på många andra plan, har coronaviru­set tagit lagstiftar­en på sängen. Lagen borde ändras så att till exempel länsstyrel­sen kan förlänga tidsfriste­n om det, som nu, föreligger en exceptione­ll

Dag Wersén (M).

situation som den enskilde inte råder över.

Jag har nu från min lokala utsiktspun­kt skickat förslag till sådan lagändring till lagstiftar­en i Stockholm. Det finns mer i bygglovspr­ocessen som borde ändras och förenklas, men jag nöjer mig med denna högaktuell­a fråga just nu.

Dag Wersén (M)

Andre vice ordförande i miljö- och byggnämnde­n

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden