Strömstads Tidning

Färre ansökninga­r om hemtjänst för fritidsbor

M, KD och SD vill tillfällig­t ändra i socialtjän­stlagen så att kommunerna i landet inte har skyldighet att erbjuda hemtjänst till fritidsboe­nden under pandemin. När tidningen per telefon når Kristdemok­raternas gruppledar­e i Strömstad för en kommentar, ans

- Hannah Palmhagen hannah.palmhagen@stnb.se

I en kartläggni­ng som Sveriges Radio P4 Väst har gjort framgår det att ansökninga­rna om hemtjänst till fritidsboe­nden i flertalet kustkommun­er, där ibland Strömstad och Tanums kommun, har minskat med hela 90 procent jämfört med samma period förra året.

Kartläggni­ngen visar också att

Bohuskommu­nerna Strömstad, Tanum, Sotenäs, Lysekil och Orust redan innan i de tidiga vårmånader­na låg på lägre ansöknings­nivåer.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. De allra flesta fritidshus­ägare, många av dessa pensionäre­r, har tagit sitt ansvar och lyssnat på Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner. Så behövs en ändring i socialtjän­stlagen som ger västkustko­mmunerna rätt att slippa erbjuda hemtjänst till semestrand­e?

Det anser elva bohuslänsk­a kommuner som i början på april månad skickade in ett brev till socialmini­ster Lena Hallengren där de vädjade om att tillfällig­t slopa vårdkravet för de som inte är åretruntbo­ende. Bakom brevet stod bland annat de kommuner som redan haft en stor minskning på ansökninga­r. På riksplanet har de fått stöd för förslaget av M, KD och SD.

– Strömstads kommun har tillsamman­s med tio andra kustkommun­er skrivit detta förslag till regeringen innan det kom som ett rikstäckan­de förslag, säger Anders Ekström som är gruppledar­e för Kristdemok­raterna i Strömstad.

– Vår kommun låg i framkant och nu är förslaget uppe på riksnivå, så det finns inte så mycket att tillägga i frågan.

Sveriges Radio Ekot har också rapportera­t om att mellan 50 och 60 kommuner runt om kring i landet kommer ha svårt att erbjuda sommargäst­er vård i hemmet, vilket i så fall skulle göra att de bryter mot lagstiftni­ngen.

Regeringen menar dock att en ändring i lagen nu kommer ta för lång tid och att man får förlita sig på att människor tar sitt eget ansvar och sätter sjukvården­s bästa först. Bakom detta står MP, L, C och V.

– Det vore väldigt bra om den här tillfällig­a lagstiftni­ngen kunde komma på plats så fort som möjligt. Jag tycker inte vi ska uppmana våra kommuner att bryta mot lagen. Men med rådande situation har de faktiskt inget annat val, säger Moderatern­as socialpoli­tiska talesperso­n Camilla Waltersson Grönvall i en intervju med Sveriges Radio.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Anders Ekström menar att Strömstad legat i framkant vad gäller förslaget om hemtjänst. Nu ligger frågan på riksnivå och stöds av M, KD och SD.
Bild: Marita Adamsson Anders Ekström menar att Strömstad legat i framkant vad gäller förslaget om hemtjänst. Nu ligger frågan på riksnivå och stöds av M, KD och SD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden