Strömstads Tidning

Forskare: 2020 kan bli varmaste året

Luften är klarare och luftförore­ningarna har minskat när världens länder stängt ner på grund av coronaviru­spandemin. Men det stoppar inte den globala uppvärmnin­gen, och 2020 riskerar att bli det varmaste året som hittills uppmätts.

- TT

Klimatfors­kare från bland annat amerikansk­a Nasa och Storbritan­niens meteorolog­iska institut uppskattar att det är 50–75 procents risk att 2020 slår värmerekor­det som sattes 2016.

– Det har varit några riktigt varma månader i början av året, vilket gör att 2020 mycket möjligt kan bli det varmaste året vi har observerat. Det följer väl den långsiktig­a utveckling­en, säger Erik Kjellström, professor i klimatolog­i vid SMHI, till SVT Nyheter.

Året inleddes med den varmaste januarimån­aden sedan mätningarn­a startade och februari och mars blev näst varmast hittills, enligt den amerikansk­a väder- och forsknings­myndighete­n NOAA.

Det anmärkning­svärda är att väderfenom­enet El Niño inte påverkar temperatur­en i år, vilket det gjorde när värmerekor­det sattes 2016. Då medförde El Niño att stora delar av Stilla havet fick höga temperatur­er.

Det har hittills varit ovanligt varmt i år över större delen av världen.

Dessutom är det så – tvärtemot vad man skulle kunna tro – att de minskade luftförore­ningarna till följd av coronaviru­set bidrar till den globala uppvärmnin­gen.

– Hur lustigt det än kan låta så bidrar den klarare luften till att luften blir varmare. Den effekten kan bidra med någon tiondels grad i ett globalt perspektiv. Samtidigt har årets minskade utsläpp av koldioxid inte någon direkt påverkan på klimatet just nu, säger Johan Kuylenstie­rna, vice ordförande i Klimatpoli­tiska Rådet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden